U VJERI SLOBODNI I DONOSITELJI NOVOSTI

Kardinal Bozanić izrazio je zadovoljstvo što je misno slavlje na početku 345. akademske godine vezano uz spomen svetih anđela čuvara.

“U vremenu u kojemu živimo govor o anđelima neki smještaju u područje bajkovitosti i djetinjarija, dok ga drugi vide kao ozračje opće religioznosti, umjetničkih nadahnuća i slutnja koje postoje u čovjeku”, rekao je i dodao kako su anđeli stvorenja koja su usko povezana s Božjom prisutnošću i koja nas upozoravaju da se svijet ne može svesti isključivo na materijalnu zbilju.

Kardinal je podsjetio i na nedavni govor pape Franje za vrijeme pohoda Sardiniji, u kojem je, oslanjajući se na evanđeoski odlomak o dvojici učenika na putu u Emaus, progovorio o suvremenim okolnostima u kojima živimo.

“Učinio je to naglasivši tri ključna pojma: razočaranje, obeshrabrenost i nadu. Učenici su se susreli s iskustvom razočaranja pred događajima završetka Isusova zemaljskog života. Papa kaže da slično iskustvo proživljavaju ljudi danas pred oblicima krize koju on ne vidi kao tragediju, nego kao spoj opasnosti, prilike i izazova”, i smatra da u traženju ispravnoga puta važnu ulogu ima upravo sveučilište koje je mjesto prenošenja znanja i oblikovanja za življenje mudrosti, mjesto razlučivanja, građenja kulture blizine i odgoja za solidarnost. To trostruko poslanje smatram iznimno prikladnim i za naše hrvatske okolnosti, istaknuo je kardinal Bozanić. Za kraj svim studentima i profesorima poručio neka ne dopuste da ih neznanje koči, nego – baš zato jer puno znaju – neka budu u vjeri slobodni unoseći u društvo nove poglede, novu prisutnost Boga koji je ušao u našu povijest.

(preuzeto od mš, gk)