Osobna iskaznica

Družba sestara Kćeri Marije Pomoćnice, apostolska je družba unutar Rimokatoličke Crkve i kao takva njeguje poseban oblik Bogu posvećenog života. Osnovana je 5. kolovoza 1872. godine u Italiji, u malom mjestu Mornese. Utemeljitelj joj je sv. Ivan Bosco, a suutemeljiteljica sv. Marija Dominika Mazzarello, prva sestra i prva poglavarica Družbe.

Don Bosco

Družba okuplja posvećene žene koje žive u zajednicama smještenim većinom u naseljima i gradskim četvrtima bogatima populacijom. U jednostavnosti i radosti svjedoči zaručničku pripadnost Isusu Kristu i naviješta Radosnu vijest služeći ljudima, osobito najugroženijoj i najsiromašnijoj mladeži u odgojno-obrazovnom poslanju.

image

Njegujući apostolsku zauzetost, Družba ima misijski karakter pa misijski djeluje u zemljama prve evangelizacije i zemljama koje ponovno treba evangelizirati. Osobitu brigu Družba pokazuje za promociju žene, njezinu izobrazbu, samostalnost i dostojanstvo u svakoj životnoj dobi.

Sestre žive aktivno građanstvo pokrećući inicijative na društvenim razinama ili uključujući se u već postojeće, a koje podržavaju kulturu života i ljubavi i nadahnute su evanđeljem.

Osnovne karakteristike života sestara su:

  • marijanska duhovnost i pobožnost prema Djevici Mariji kao bezgrješnoj pomoćnici
  • jednostavnost, poniznost, iskrenost, radost i srdačnost u međusobnim odnosima
  • prožimanje i jedinstvo molitve i djelovanja s naglaskom na Kristovu prisutnost u sakramentima Euharistije i Pomirenja
  • osobita ljubav prema mladeži, osobito ženskoj i njihovom ovozemnom i vječnom ostvarenju putem odgojno-obrazovnog djelovanja u različitim formalnim i neformalnim oblicima
  • don Boscov preventivni sustav u originalnom i kreativnom izričaju načina življenja sv. Marije Dominike Mazzarello kao stil života i odgojno-obrazovna metoda