Sv. Marija Dominika Mazzarello

Sveta Marija Dominika Mazzarello, suutemeljiteljica Družbe sestara Kćeri Marije Pomoćnice rodila se 9. svibnja 1837. u selu Mornese u talijanskoj pokrajini Pijemont. Bila je prvo od trinaestero djece Josipa i Magdalene. U zaselku „Mazzarellli odavde“ živjela je s obitelji do svoje dvanaeste godine, kada se brojna obitelj iz zajedničkog kućanstva, u kojem su živjela i očeva braća sa svojim obiteljima, odselila na unajmljeni posjed imenom Valponasca. Vedra, vesela i znatiželjna po naravi odmalena  je otkrivala svijet i vjeru razmišljajući o njima.

Odgovore je najčešće tražila od svoga oca. Na Valponasci se život Marije Dominike ili Maìn, kako su je odmila zvali, znatno promijenio. Budući da je bila snažne građe, a sestra Felicina dovoljno velika da pomogne majci, Marija se pridružila ocu u težačkim poslovima. Najradije je radila u vinogradima i poljima koji su joj otkrivali otajstvo Božje ljepote i mudrosti.

U 16. godini postala je aktivna članica laičkog udruženja Kćeri Bezgrješne u sklopu kojeg je pomagala ženama i obiteljima u selu. Udaljena od sela, obitelj je na posjedu bila izložena mnogim opasnostima. Nakon jedne krađe, kad je Marija Dominika imala 21 godinu, obitelj se ponovno seli u selo. Dvije godine kasnije selom je zavladala epidemija tifusa. Na župnikovu molbu Marija je pošla njegovati bolesnu obitelj svoga strica i tom se prilikom sama zarazila. „Ako Vi želite, idem, ali sigurna sam da ću se zaraziti“ bile su njezine odgovorne i velikodušne riječi. Preživjevši smrtnu opasnost dugo se oporavljala izgubivši svu fizičku snagu za rad u poljima i vinogradima te je odlučila sve svoje vrijeme posvetiti brizi za siromašne djevojčice. S prijateljicom Petronillom izučila je krojački zanat i otvorila radionicu u kojoj je djevojčice učila, ne samo šivati, nego i moliti, i rasti u kršćanskim krjepostima.

Godine 1864. prvi put susrela se s don Boscom koji je u njoj i njezinim kolegicama prepoznao jezgru redovničke družbe koju je želio osnovati. Marija Mazzarello 5. kolovoza 1872. postaje tako prva sestra novoosnovane Družbe Kćeri Marije Pomoćnice i njezina poglavarica. Prve godine posvećenoga života proživjela je u rodnom Morneseu gdje je izgrađen zavod za školovanje siromašnih djevojčica. Udarila je temelje ženskom izrazu salezijanske duhovnosti i osnovala zajednice u Europi i Americi promičući dostojanstvo djevojčica i žena. Veselje, poniznost, poslušnost i djelatna ljubav označili su njezine odnose sa sestrama i djevojčicama. Bog joj je darovao istančan dar razlučivanja i usavršio je u jednostavnosti, mudrosti i duhovnom majčinstvu.

Preminula je u Nizzi Monferrato 14. svibnja 1881. u dobi od samo 44 godine ostavivši za sobom 166 sestara i 28 zajednica. Do danas je pronađeno 68 pisama koja su vidljivo svjedočanstvo njezine profinjene nutrine, a ponajviše dubokog odnosa s Bogom. Papa Pio XI, proglasio ju je blaženom 20. studenoga 1938, dok ju je Pio XII. svečano kanonizirao 24. lipnja 1951. Njezin spomendan slavi se 13. svibnja.

MOLITVA SV. MARIJI DOMINIKI MAZZARELLO

O sveta Marijo Dominiko Mazzarello,
ti, koja si još od djetinjstva ljubila Isusa
i željela da ga i drugi ljube,
pomozi mi da ga upoznam preko Njegove riječi
i da ga ljubim živeći u Njegovoj milosti.
Ti, kojoj je Marija Pomoćnica uvijek bila majka i voditeljica,
daj da i ja živim s njom kao sigurnom pomoćnicom
na putu prema Isusu. Amen.