Susret je otvorio provincijal don Pejo Orkić pozdravim govorom, zahvalivši braći na odazivu, zatim provincijalki sestara Kćeri Marije Pomoćnice s. Damjani Tramte, prisutnim sestrama te salezijancima suradnicima. U pozdravnom je govoru naglasio primarni karakter proslave naglasivši da se odvija u ozračju 200. obljetnice Don Boscova rođenja (1815-2015) i Godine posvećenog života. Najavio je također uobičajeno predstavljanje Pobudnice za 2015. godinu te životne i redovničke jubileje pojedine braće.

Pobudnicu vrhovnog poglavara Don Ángela Fernándeza Artimea pod naslovom “Kao don Bosco, s mladima, za mlade!” predstavio je don Anto Stojić, a prisutni su je mogli pratiti i u video verziji tako da se dobio cjeloviti uvid u njezin sadržaj. Provincijal je u optimističnom tonu istaknuo glavne pomake u odgojno-pastoralnom radu naših zajednica spomenuvši i nekoliko uspješnih projekata u izgradnji Rijeke i Knežije. Razloge za optimizam ponudio je zavidan broj salezijanskih kandidata: prednovaka, novaka, klerika i skorih ređenika.

alt

Čestitao je braći slavljenicima redovničke godišnjice: don Nikoli Zuboviću 70, don Sebastijanu Filiću 50, don Franji Ivi Pranjiću 50 i don Ivanu Vargecu 50. Provincijalov zamjenik don Milan Ivančević provincijalu je čestitao 25. obljetnicu zavjeta. Don Mato Križić slavi 25. obljetnicu svećeničkog ređenja. Čestitkama se pridružila s. Damjana Tramte uputivši salezijancima riječ zahvale za bratsku suradnju i duhovnu pomoć.

alt

U ovoj prigodi braću je ugodno iznenadio don Ivan Marijanović koji je predstavio iz tiska netom izašli salezijanski misal i lekcionar, djelo na kojem je, uz stručnu suradnju poznatog glazbenika g. Vitomira Ivanjeka, dugo i uporno radio, na čemu su braća veoma zahvalna. Dan provincije završio je euharistijskim slavljem koje je u koncelebraciji tridesetak svećenika salezijanca, predvodio provincijal don Pejo Orkić. U nadahnutoj propovijedi predstavio je neke crte don Boscove svetosti u devetnici utemeljiteljeva blagdana, a vjernicima koji su ispunili svetište Marije Pomoćnice, pročitao je imena slavljenika progovorivši sa zadovoljstvom o mladim salezijancima koje je, kao i nova duhovna zvanja, preporučio vjernicima u molitve.

alt

(preuzeto s mrežne stranice www.donbosco.hr)

Odgovori