NOVI SALEZIJANSKI MUČENICI U VENEZUELI

Zbog ovog teškog događaja i nasilja Salezijanci i cijela Salezijanska obitelj izrazili su svoje veliko žaljenje, bol i zabrinutost. Osim boli zbog gubitka dvojice salezijanaca bol je tim veća i zbog mladića koji su zbog očito velike duševne patnje i zbunjenosti učinili ove vandalske čine koji su koštali života dvojice ljudi koji su upravo radili i posvetili svoj život najsiromašnijim mladima.

alt

U pristiglim vijestima između ostalog stoji napisano: ” Katolička Crkva u Venezueli izgubila je dvojicu članova Salezijanske obitelji koji su velikom požrtvovnošću radili na odgoju mladih posebno onih najpotrebnijih. Salezijanska obitelj odbacuje bilo kakvo nasilje protiv ikoga i traži od vlasti da razjasni i putem društvene pravde i mira riješi nastalu situaciju.

Provincijalka venezuelanske provincije svetog Ivana Bosca (VEN), s. María Eugenia Ramos Rangel u pismu naslovljenom svim zajednicama Kćeri Marije Pomoćnice i salezijanskim zajednicama u Venezueli, kao i svim članovima Salezijanske obitelji, izražava svoju bol zbog nastale situaciju, kao i solidarnost s braćom Salezijancima osuđujući sve veće i češće nasilje koje u njihovoj zemlji svakodnevno poprima velike razmjere.

17. veljače slavljena je euharistija uz sudjelovanje mnoštva studenata i učenika, polaznika salezijanskih škola i centara. Sprovodne obrede je vodio biskup Valencije, mons. Reinaldo Del Prette Lissot uz sudjelovanje mnoštva svećenika, članova Salezijanske obitelji, djece, mladih, roditelja, djelatnika salezijanskih centara, civilnih vlasti, predstavnika različitih kongregacija i prijatelja. Slavlje je bilo prožeto dubokim i snažnim emocijama, kao i zahvalnošću za sve što su dvojica subraće učinili za mlade. Svi su izrazili svoju zahvalnost uz želju da:…njihovi životi budu izazov u napredovanju ka cjelovitom odgoju, ljudskom i kršćanskom, naših mladih.”

alt

18. veljače 2014. određen je kao dan žalosti u svim salezijanskim župama, crkvama, odgojnim centrima, salezijanskim prisutnostima u raznim djelatnostima. Poziv od strane venecuelanske provincije i Salezijanske obitelji upućen je i Katoličkim odgojnim udrugama Venecuele, državnim i privatnim školama s ciljem molitve, razmišljanja i utvrđivanja doprinosa u odgoju mladih koji je usmjeren odgajanju dobrih kršćana i poštenih građana, ali i kao doprinos i glas protiv nasilja, kriminala i mržnje koji poput otrova guše ovu zemlju.

alt

Kao članovi Salezijanske obitelji ujedinimo se u molitvi za pokoj duše naše subraće, za njihovu zajednicu i braću Salezijance. Uz molitve iskažimo i geste međusobne ljubavi kao doprinos miru i mirnom rješavanju sukoba u toj napaćenoj zemlji.

alt

(izvor: www.sdb.org/ANS)