MARIJINO UZNESENJE NA NEBO NAŠA JE RADOST

U Hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu Marija Bistrica, na svetkovinu Velike Gospe, euharistijsko slavlje predvodio je kardinal Josip Bozanić u suslavlju s braćom svećenicima koji su dopratili tisuće hodočasnika.

alt

Osvrnuvši se na biblijska čitanja, kardinal je istaknuo događaj dolaska Djevice Marije u Zaharijin i Elizabetin dom pokazujući im se u otajstvu Božjega dara. Prisjetio se također marijanskog litanijskog zaziva zavjetna škrinja „koja je u sjaju Duha Svetoga donijela radost u susretu dviju majki. Taj susret nije obilježen suprotstavljanjem i sukobom, nego titrajem života koji pobuđuje blagoslov. Pjesme kojima dvije blagoslovljene žene izgovaraju zahvalu i molitvu posvema izokreću logiku sukoba, neprihvaćanja, prijetnja i zatiranja Božje inicijative. Taj govor donosi mir, jer je pun prepoznavanja Božjih dobara i ostvarenih nada koje nisu živjele kao osjećaj prava, nego kao poniznost pred Božjom veličinom.

Kako samo toplo i samozatajno zvuče Elizabetine riječi: »Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega?« Ona se divi tome što se dogodilo. Blagoslivljajući Mariju ona gleda svoj život, raduje se Marijinoj blizini. I Marija u prvi plan stavlja Boga, a sebe doživljava u neznatnosti službenice, dajući hvalu Božjoj dobroti i snazi. I na kraju, Evanđelje ne završava riječima bijega i sklanjanja, nego ostanka u zajedništvu, u međusobnoj blizini i pomoći koja je nadahnuće za nove nade.“

alt

O Marijinoj prisutnosti u našem svakidašnjem životu naglasio je njezinu prisutnost svojim blaženstvom. „U njezinu je hvalospjevu Veliča duša moja Gospodina dirljiva povezanost vlastite skromnosti i poniznosti, kao i svijest o tome što Bog po njoj čini na radost budućih naraštaja. Marija u vjeri zna da sve što se događa u njenu životu vodi Bog. To je temeljna radost koju ne mogu potamniti niti ugušiti nikakve nevolje i zla.

alt

Marija je tako prvi plod Kristova vazma, u kojemu je Gospodin ostvario ono što želi ispuniti i na svakome od nas. Krist je novi Adam koji donosi život i zauvijek oduzima, uništava moć zla i smrti. Krist nam je objavio nebesku slavu i konačnu pobjedu, ali jednako tako očitovao kako se ta slava odražava u zemaljskome življenju. Mi u svojoj ljudskoj slabosti i nestalnosti, osobito po svetim sakramentima, posebno ispovijedi i Euharistiji, živimo plodove neba.“

alt

Kardinal Bozanić nabrojao je osam vrjednota koje se zrcale u svetkovini Uznesenja za koje nam se valja zauzimati, ustrajno, svakoga dana:

1. moliti prisutnost nebeskoga pogleda u teškoćama zemaljskoga života;

2. zahvaljivati Bogu za darove milosti;

3. promicati i braniti život pred prijetnjama sa starim ili novim imenima;

4. živjeti tako da drugi osjete ljepotu Evanđelja;

5. prepoznati vlastite slabosti i grijehe, da bi se očitovala Božja veličina u milosrđu;

6. ostvarivati susrete građene na poniznosti;

7. jačati zajedništvo i solidarnost u nesebičnosti služenja Bogu i bližnjima;

8. uvijek biti oslonjen na nadu vječnoga.

Na kraju je prisutne hodočasnike kardinal pozvao da se pridruže molitvama pape Franje i cijele Crkve za sve progonjene ljude diljem svijeta koji se nalaze pred životnim prijetnjama, pred onima koji šire zlo, koji progone, muče i ubijaju druge, izravno se protiveći Bogu, posebno misleći na progone i patnje koje trpe kršćani od Ukrajine, preko Bliskoga Istoka i Iraka do Afrike. Također za one koji još uvijek trpe teške posljedice od poplava u našoj domovini i u susjednim zemljama preporučivši ih zagovoru blaženoga Alojzija Stepinca, prokušanoga patnjama, moćnoga zagovornika hrvatskoga naroda i domovine, moleći Gospodina da ga uskoro možemo zazivati kao sveca Katoličke Crkve. (Bitno.net)