PAPA FRANJO POSJETIO KOREJU

Drugoga dana svoga posjeta, papa Franjo pozvao je mlade da mole za jedinstvo korejske obitelji. Odgfovarajući na svjedočanstvo korejske djevojke papa Franjo je rekao da u stvarnosti ne postoje dvije Koreje, postoji samo jedna, podijeljena Koreja – i ona je kao obitelj koja pati od podijeljenosti. Stoga je potaknuo mlade da mole za jedinstvo pri čemu ne smije biti pobijeđenih i pobjednika, nego samo jedna obitelj. Mlade je također potaknuo da u molitvi traže od Boga da ima pokaže životni put i upozorio ih da Isus kuca na vrata njihova srca te da u svijet trebaju donositi svjedočanstvo evanđelja nade, radosne vijesti Isusa Krista, obećanje njegova kraljevstva.

alt

Papa se s mladima okupljenima na Danu mladih susreo u svetištu izgrađenom u rodnom mjestu sv. Andrije Kim Taegona, prvog korejskog svećenika, u čijoj je obitelji 11 mučenika, među kojima su i njegovi otac i djed. Sv. Andrija je mučeništvo podnio godinu dana nakon svećeničkog ređenja god. 1846. kada je imao tek 25 godina.

alt

Papa je drugi dan svog posjeta započeo svečanom misom u gradu Daejeonu. Na misi s Papom okupilo se, prema informacijama organizatora, oko 50 tisuća katolika. Među nazočnima bili su i preživjeli i obitelji žrtava tragedije trajekta Sewol u kojoj je u travnju poginulo više od 300 ljudi.

alt

Papa je pozvao nazočne da usmjere pogled prema Mariji koja je Majka Nade i ohrabrio ih da odbace svaki nehumani gospodarski model koji stvara novi oblik siromaštva i marginalizira radnike, te kulturu smrti koja obezvređuje sliku Božju, Boga života, i ugrožava dostojanstvo svakog muškarca, svake žene i djeteta. Korejske katolike, baštinike plemenite tradicije, pozvao je da se suprotstave očaju u društvu, te ih potaknuo na slušanje Božje riječi i pojačanu skrb za siromašne, ranjive i ljude u potrebi.

alt

U nagovoru uz molitvu Anđeoskog pozdravljenja, Sveti Otac molio je za one koji pate, za bolesne, siromašne i nezaposlene, sjetivši se u molitvi i stradalih na trajektu. Prije mise susreo se s četrdeset članova obitelji stradalih u toj tragediji i preživjelih, a jedan od njih zatražio je krštenje. Papa je obećao da će sam podijeliti sakrament sutra ujutro u apostolskoj nuncijaturi. (IKA/Bitno.net)