VIDIMO SE U RAJU!

Mladi su se okupili okO 14.00 sati u prostranom i suncem obasjanom atriju svetišta „Sveta Mati Slobode“ Tamo su ih dočekali volonteri i domaćini, mladi iz Zagreba. Na početku susreta pozdravili su ih don Ivan Šibalić, povjerenik za pastoral mladih salezijanaca i s. Valentina Baričević predstavnica kćeri Marije Pomoćnice u Pokretu salezijanske mladeži. Potom se mladima obratila nacionalna predstavnica salezijanske mladeži Antonija Ledenko zahvalivši svima koji su uložili trud i ljubav u pripremu susreta i svečano ga otvorila.

alt

Uslijedile su simpatične igre, mnoštvo plesa, srdačnog druženja, fotografiranje i zbližavanje sudionika. Nažalost, sunce je brzo zašlo za oblake i kiša je malo-pomalo prala mlade. No, bila je blagoslovljena jer je raspoloženje iz trenutka u trenutak bilo radosnije, „prijateljskije“ i „salezijanskije“.

alt

alt

alt

alt

alt

Malo prije 17 sati mladi su se okupili u crkvi gdje su u svečanom mimohodu poklicima i pljeskom dočekali vrhovnog poglavara, don Pascuala Chavéza Villanuevu u pratnji provincijala, don Peje Orkića. Nakon pozdrava mladi zbora iz Katoličkog školskog centra „Don Bosco“ iz Žepča održali su prigodan koncert. Njihovo umijeće don Pascual je osobito pohvalio, a potom se obratio ushićenim i razdraganim mladima. Predložio im je tri vrlo znakovite slike koji mogu poslužiti za njihov rast.

alt

alt

Prva slika odnosila se na životni put. Napomenuo je da svi hodaju kroz život, ali da samo neki ostavljaju tragove za sobom. Stoga je potaknuo mlade da tako hodaju da iza njih ostaju tragovi koje će drugi moći slijediti. Ako ne znaju kako, podsjetio je, neka se sjete da je Isus put i da je dovoljno slijediti ga.

Druga slika bila je vrlo zanimljiva i sugestivna. Don Pascual je vrlo slikovito opisao put plodnosti lososa rekavši da on može postati plodan samo napusti more i uvodno započne plivati uvodno, protiv struje. Nailazeći na prepreke losos potom sve više i sve jače skače uvis preskačući prepreke dok ne stigne do mjesta gdje će postati plodan. Zato je don Pascual pozvao mlade da nauče plivati protiv struje. Ponovio je da je najlakše pustiti se nositi strujom, ali da to nije put, nego da mladi mogu i trebaju biti kritičniji prema stvarima i iskustvima i birati ona koja vrijede za život.

Treća slika koja po riječima don Pascuala omogućuje plivanje protiv struje i ostavljanje znakovitih tragova u životu jest sposobnost mladih da znaju sanjati, da pred sobom imaju cilj i jedan velik san. Podsjetio ih je da je Don Bosco cijeli život nije radio drugo do slijedio svoj san. I naglasio im, što su mnogi mladi već tu istu večer napisali na svoje fejs statuse, da žele li otkriti svoj san, da trebaju dignuti pogled uvis!

Nakon ovih poticaja i burnog pljeska, don Pascual je odgovorio na nekoliko pitanja rekavši da on Raj zamišlja kao prebivanje u Božjoj ljubavi i kao stanje radosti. Potom je mladima govorio o pronalaženju životnog poziva što zapravo znači otkrivanje životnog smisla. Na pitanje o pozivu za posvećeni život rekao je da je to jedan dobra, lijep o sretan život te, ih ohrabrio da se ne boje pozitivno odgovoriti Gospodinu ako ih zove. Na kraju susreta mladi su Vrhovnom poglavaru poklonili dres hrvatske nogometne reprezentacije s brojem 100.

alt