Tom prigodom održana je, 6. veljače 2014. u Rimu, tiskovna konferencija s ciljem osvrtanja na hitnost i vrijednost ulaganja u odgoj mladih naraštaja nastavljajući don Boscovu ostavštinu. Bili su prisutni don Pasqual Chavez, vrhovni poglavar Salezijanske družbe; Majka Yvonne Reungoat, poglavarica Družbe sestara Kćeri Marije Pomoćnice; mons. Mario Toso, tajnik Papinskog vijeća za pravednost i mir; don Roberto Gottardo, predsjednik Komisije za štovanje svete Sindone u Torinu i predstavnici Pokreta salezijanske mladeži Italije: Renato Cursi i Giorgia Intreccialagli.

alt

Moderator susreta i ravnatelj Rai Giornale Radio i Radio 1, Antonio Preziosi, pojasnio je da obilježavanje ove obljetnice nije nostalgičan događaj već potvrda don Boscove aktualnosti i njegove stalne prisutnosti u životima mladih. S tim u vezi prikazan je poticajan video koji je potvrdio koliko je i danas don Boscov san aktualan.

Nakon poruke predsjednika talijanskog parlamenta, g. Pietra Grassa koji je naglasio aktualnost don Boscove poruke u življenju različitosti i u razvoju stavova odgovornosti, prihvaćanja i solidarnosti, prisutnima se obratio don Pasqual Chavez i naglasio da je don Bosco znao čitati društvenu stvarnost onoga vremena, pronaći u siromašnoj mladeži naslovnike svojega poslanja i dati im najljepši dar koji im je mogao dati: odgoj. Ukazao je na 3 izazova s obzirom na mlade danas: “Nedostatku povjerenja mladih u sebe, odgovor je mladenački protagonizam; strahu od budućnosti treba suočiti odgoj i obrazovanje u školama te profesionalno usavršavanje; smanjenju jaza između svijeta odraslih i mladih može se doskočiti prisutnošću među mladima: biti im suputnici, doći do njih ondje gdje se nalaze, pomoći im da se hrabro i kreativno suoče s izazovima današnjice.”

alt

Mons. Toso, osvrčući se na konkretne odgovore Salezijanske obitelji na polju odgoja i obrazovanja, naglasio je da je Salezijanska obitelj Crkva koja ide prema van, misleći time o nastavljanju don Boscovog primjera odlaska na periferije društva i mladih.

Majka Yvonne Reungoat, osvrčući se na snažan odnos povjerenja između don Bosca i Majke Mazzarello po pitanju odgoja mladih, navela je kako salezijansko odgojno poslanje trebaju svojim osjetiti svi članovi Salezijanske obitelji. “Prigodom ove proslave, kao družba prisutna u 94 države svijeta, sve jače osjećamo snažan poziv u odgoju mladih, u društvu osjećamo odgovornost dopiranja do mladih u njihovim kulturama nastojeći im prenijeti nadu, ponovno oživjeti radost, dati povjerenje u budućnost, zajedno s njima tražeći puteve. Biti zajedno s njima odgajateljice ispunjene odgojnom strašću i zajedno s njima tražiti odgovore na izazove današnjega društva.”
Don Gottardo je rekao da planirao izlaganje svete Sindone 2015. godine ima veze i s obilježavanje don Boscove 200.-te obljetnice; poseban događaj u kojemu mladi neće biti samo protagonisti nego će direktno biti uključeni u organizaciju ovog događaja.

alt

Giorgia Intreccialagli podsjetila je na važnost salezijanske formacije koja je njoj osobno pomogla da se osjeti voljenom i da upozna Isusa i Radosnu Vijest koji su joj bili smjernice odabira misionarskog iskustva sa Salezijancima u Venecueli. Renato Cursi, Salezijanac suradnik i koordinator PSM Italije, prisjetio se svog prvog susreta s don Boscom pod imenom: Oratorij. Danas je animator skupine adolescenata oratorij iznimno ponosan na činjenicu da je za njega oratorij istinski laboratorij darova koje svatko posjeduje. Kroz sport se razvio odnos vjere i života do suodgovornosti i služenja unutar PSM. Posljednje svjedočanstvo dala je Cristina Chiabotto, Miss Italije 2004. godine, bivša učenica Kćeri Marije Pomoćnice svjedočeći da je njezin osobni i profesionalni život prožet aktualnošću, osmijehom i don Boscovom vedrinom.

alt

alt

Odgovori