12. svibnja 2024. obilježen je 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija. Tom prigodom papa Franjo uputio je poruku s temom: “Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji.”

Na samom je čovjeku da odluči hoće li postati hrana za algoritme ili će svoje srce hraniti slobodom, srce bez kojega se ne može rasti u mudrosti. Ta mudrost sazrijeva učeći iz povijesti i prihvaćanjem ranjivosti. Ona raste u savezu među naraštajima, onih koji prošlost pamte i onih koji imaju viziju budućnosti. Samo u zajednici raste sposobnost razlučivanja, budnog praćenja, sposobnost gledanja stvari počevši od njihova ispunjenja. Kako ne bismo izgubili svoju ljudskost, tražimo Mudrost koja je prije svega postalog (usp. Sir 1,4), koja, ulazeći u čista srca, čini od ljudi Božje prijatelje i proroke (usp. Mudr 7,27): ona će nam pomoći da sustave umjetne inteligencije usmjerimo prema uistinu ljudskoj komunikaciji.

Poruka pape Franje u cijelosti: https://ika.hkm.hr/novosti/papina-poruka-za-svjetski-dan-sredstava-drustvene-komunikacije-2024/