Salezijanska župa Marije Pomoćnice proslavila je, 13. svibnja, blagdan sv. Marije Dominike Mazzarello, suutemeljiteljice ženske redovničke Družbe sestara Kćeri Marije Pomoćnice. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić u zajedništvu sa župnikom Josipom Tafrom i ravnateljem salezijanske zajednice u Rijeci, Danijelom Dragičevićem. Misnom slavlju, nazočila je i provincijalka slovensko-hrvatske provincije ‘Marija Pomoćnica’, s. Mateja Kranjc.

Na početku propovijedi nadbiskup se prisjetio nedavne proslave Majčinog dana i s tim povezane misli bl. Pape Ivana Pavla I., koji je prikazao Boga kao oca, a još više kao majku koja bdije nad svojom djecom, želeći im samo dobro. Kazao je kako je ista logika koju je Bog primijenio i u stvaranju čovjeka, prisutna i u djelu spasenja čovjeka. ‘Bogu i u djelu spasenja, osim očinske i bratske, također treba i majčinska i sestrinska dimenzija. Zato On za djelo spasenja, koje će izvesti u svom jedinorođenom Sinu, pripravlja Mariju i s njom u to djelo unosi ženski element’. Uzinić je u nastavku istaknuo kako je na sličan način Bog pripravljao i sv. Mariju Dominiku Mazzarello koja je onoj karizmi, na koju je Duh Sveti potaknuo u sv. Ivanu Boscu, dala žensku dimenziju osjetljivosti i velikodušnosti. Žarka ljubav, brižna vjernost, strpljiva dobrota, iskrena poniznost, radišno siromaštvo, radosna poslušnost i potpuno predanje istaknute su osobine i kreposti koje su krasile ovu sveticu.

„Iako ograničen običajima svoga vremena i kulture, Isus je bio svjestan važnosti žena, njihovog poziva i poslanja u djelu spasenja koje je započeo rođenjem od žene i životom među nama te dovršio svojom mukom, smrću i uskrsnućem kojima su privilegirani svjedoci bile upravo žene. Zato je među svoje učenike i ubrojio žene koje su ga pratile dok je obilazio gradove i sela propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjem i koje su mu, kako kaže evanđelist, posluživale od svojih dobara (usp. Lk 8,3). Iako se ovo posluživanje može shvatiti u materijalnom smislu, rekao bih da je više riječ o onom doprinosu koje daju žene kao žene, kako je to na tragu svoga pisma upućenog ženama izrekao sv. papa Ivan Pavao II. na beatifikaciji Marije od Propetog Isusa Petković, u Dubrovniku 2003., govoreći da žena svojom osjetljivošću, velikodušnošću i jakošću obogaćuje poimanje svijeta i pridonosi punini istine o međuljudskim odnosima. Evo razloga zašto je i sv. Ivan Bosco, osnivač salezijanskih zajednica, smatrao da mu je potrebno da sebi i svojim sudrugovima, u pozivu i poslanju pridruži i žene. Zato je i razmišljao o ženskoj redovničkoj Družbi sestara Kćeri Marije Pomoćnice. Jezgru te zajednice prepoznao je u sv. Mariji Dominiki Mazzarello i njezinim kolegicama koje su, izučivši krojački zanat, otvorile radionicu u kojoj su se djevojčice učile ne samo šivati nego i moliti te rasti u kršćanskim krepostima.“, kazao je propovjednik.

U zaključku propovjedi nadbiskup se osvrnuo na potrebe i teške životne uvijete iz vremena industrijske revolucije u kojem je živjela i djelovala ova salezijanska svetica te istaknuo kako Bog i danas, na različite načine, poziva čovjeka na otkrivanje životnoga poziva i načina služenja bližnjima.

„Bog i današnjem čovjeku, osobito onome koji je u potrebi zbog različitih razloga, želi slati ljude, muškarce i žene, koji će nastaviti njegovo djelo i biti im znak njegove neizmjerne ljubavi koja nam je darovana u Isusu Kristu. Nisu mu za to potrebni ni najmudriji ni najpametniji. Njemu su danas potrebni ponizni i skromni, oni koji dozvoljavaju Bogu da ih oblikuje pa čak i kroz životne nedaće pripravi za njihovo poslanje da bi mogli nastaviti njegovo djelo ondje gdje ih šalje i na način kako ih šalje. Neke i danas poziva i šalje u Salezijansku družbu i Družbu Kćeri Marije Pomoćnice, ali većinu šalje na neki drugi način u Crkvi i svijetu. U pobudnicama Evangelii gaudium (Radost evanđelja) i Christus vivit (Krist živi), papa Franjo kaže da je svatko od nas jedna misija na ovoj zemlji i da zbog toga jesmo na ovome svijetu, dodajući da se naš poziv ne sastoji samo u poslovima koje moramo obaviti, iako su im oni izraz, nego u služenju drugima. U pobudnici Christus vivit dodaje: ‘u Božjem planu je svaki čovjek rođen da se razvija jer svaki je život poziv. Tvoj poziv usmjerava te da izvučeš ono najbolje od sebe na slavu Božju i dobro drugih.’ Sv. Marija Dominika Mazzarello je u svom vremenu otkrila svoju misiju na zemlji, svoj način služenja, dozvolila je Bogu da je za to pripravlja, bila je prepoznata od sv. Ivana Bosca i ugrađena u još jedan širi poziv i poslanje koje je uvijek ‘biti za druge’ i koje je Bog povjerio Crkvi, a u Crkvi i svima nama. Za nas je to poslanje za svijet i potrebe ljudi našeg vremena.“, kazao je Uzinić.

Preuzeto s https://www.ri-nadbiskupija.hr/2024/svaki-je-zivot-poziv-biti-na-slavu-bozju-i-dobro-drugih/