U RODNOM KRAJU S. ANĐELE VALLESE

Krenula je s prvom misijskom skupinom 14. 11. 1877. godine kao dvadesetrogodišnjakinja zajedno sa s. Ivanom Borgna (17 godina), s. Anđelom Cassulo (25 godina), s. Anđelom Denegri (17 godina), s. Terezom Gedda (24 godine), s. Terezinom Mazzarello (17 godina), s don Jakovom Costamagna i drugim salezijancima.

Krenule su u totalno raspoložive, spremne na žrtvu, čak i to da se nikada više neće vratiti u domovinu. Sestra Anđela Valese, zajedno sa svojim susestrama ozbiljno je shvatila smisao misija. U svojoj jednostavnosti ove su sestre znale da misije postoje ondje gdje postoji misionarsko srce; u potpunosti Gospodinovo, u potpunosti za mlade. Nakon života podarenog poslanju koje joj je bilo povjereno, vratila se u Italiju 1913. godine da sudjeluje na 7. Vrhovnom saboru Družbe. Morala se zbog zdravstvenih poteškoća zaustaviti u Nizzi Monferrato gdje je godinu dana kasnije, 17. 8. 1914. godine preminula.

alt

Jutarnji program sabornica nastavio se euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Alceste Catella, biskup Casale ( Alessandria). U propovijedi se osvrnuo na jednostavnost s. Anđele i na potrebu obraćenja: „ Ako smo otvoreni, ponizni, siromašni, ako ostavimo prostor milosti da uđe u naš život Božji plan će se moći ostvariti. Samo ako ne stavim sebe u središte, ako pustim da Bog u meni djeluje, mogu biti ljubav, nježnost i dar za druge.“ Predstavljena su zatim pisma s. Anđele Vallese koje je priredila s. Marija Vanda Penna koja je naglasila:“ Otkriti osobnost ove naše prve misonarke može pomladiti našu duhovnost i dati novi zamah našoj karizmi. Pisma potcrtavaju one vrjednote koje su u središtu života s. Anđele: pouzdana molitva, žrtva, svetost koja se sastoji od svakodnevne vjernosti povjerenim dužnostima, duboka poniznost, smisao poslušnosti pod svaku cijenu, živa svijest da se samo iz zrelog duhovnog života rađa evanđeosko svjedočenje, evangelizacijska strast…

alt

Na kraju Majka Yvonne je zahvalila župniku, gradonačelniku i svima prisutnima, posebno sestrama iz zajednice u Lu na sestrinskoj i slavljeničkoj dobrodošlici. Izjavila je:“ Obitelj je kolijevka kršćanskog života i zvanja. Ovo predivno mjesto koje je netko proglasio „jedinstvenim u svijetu“ postalo je poznato jer je rodni kraj s. Anđele Vallese, don Filipa Rinaldija, mnogih KMP, Salezijanaca i drugih svećenika, redovniak i redovnica. U Lu je rođena 91 KMP. Zahvalimo Gospodinu za snažnu vjeru i ljubav obitelji ovoga mjesta koje su bile plodna utroba života Gospodinu.“ Sabornice su se zatim uputile pred rodnu kuću s. Anđele dje je u prisutnosti pranećakinje Rosalbe postavljena spomen-ploča. Djeca iz vrtića pozdravili su Majku Yvonne i darovali dar za misije u Urugvaju.

alt