Nakon molitve Trećeg časa biskup Bogović redovnike je potaknuo da ustraju u svom pozivu. „Neka rastu karizme po kojima će vas ljudi prepoznati, jer redovnički put je poseban životni put“, rekao je biskup. Prenio je i pozdrave odsutnog domaćina, riječkog nadbiskupa Ivana Devčića. Redovnicama i redovnicima obratio se i fra Anto Gavrić, voditelj povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica unutar Hrvatske konferencije viših poglavara i poglavarica te s. Nela Gašpar, članica redovničkog i nadbiskupijskog povjerenstva za osobe posvećenog života.

Fra Anto je podsjetio da je papa Franjo 2015. godinu označio kao Godinu posvećenog života te objasnio kako se zbog toga Redovnički dan proslavlja u više biskupijskih središta u Hrvatskoj kako bi što veći broj redovnika i redovnica mogao sudjelovati u njemu. Tema susreta bila je radost i zajedništvo, dvije od tri karakteristike redovništva koje Papa ističe u svojoj poruci za Godinu posvećenog života. „Budite radosni! Pokažite svima da nasljedovanje Krista i življenje njegova Evanđelja ispunja vaše srce radošću. Podijelite ovu radost s onima koji su vam blizu, kako bi tolike osobe i same osjetile želju da vam se priključe u prekrasnom i uzbudljivom evanđeoskom izazovu… Budite žene i muškarci zajedništva! Ukorijenjeni u osobno zajedništvo s Bogom, kojeg ste izabrali kao bolji dio svojega života (usp. Lk 10,42), neumorni ste graditelji bratskog zajedništva; svjedočeći evanđeoski zakon uzajamne ljubavi među sobom, a potom prema svim ljudima, osobito najsiromašnijima. Svjedočite kako univerzalno bratstvo nije kakva utopija, nego Isusova želja za čitavo čovječanstvo“, podsjetio je na Papine riječi fra Anto.

Uvodno izlaganje održao je dr. fra Darko Tepert, OFM s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu te govorio o radosti kao značajci mesijanskog doba. Dr. don Edvard Punda s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu u poslijepodnevnim satima održao je izlaganje ozajedništvu na primjeru svete Terezije.

Biskup Bogović u propovijedi je povezao temu radosti i zajedništva s redovničkim životom te istaknuo kako je redovništvo visoka škola zajedništva, a zajedništvo je po sebi radost jer se temelji na darivanju. „Ideal zajedništva očituje se u Presvetom Trojstvu i njemu se nastojimo približiti.“ Biskup je objasnio kako se sve stvoreno, cijeli svijet, temelji na zajedništvu, povezanosti. Od najmanjih atoma do živih bića i čovjeka, svi opstoje u komunikaciji s nekim i ostvaruju se kao dio veće cjeline. „Stoga je zajedništvo formula života i radosti“, rekao je biskup Bogović. Redovnice i redovnike je pozvao da svakim danom nastoje uspostavljati savršenije odnose sa članovima svoje zajednice i drugim ljudima, te da svatko na svoj način nastoji obogatiti život zajednice.

alt

Odgovori