Škola je započela s radom formiravši dva odjeljenja prvih razreda, a nakon mise djeca i roditelji okupili su se u dvorani Teologije u Rijeci koja s osnovom školom dijeli istu zgradu. Na svečanosti početka rada škole i početka nastavne godine govorili su nadbiskup Devčić, ravnateljica s. Maja Dolenec (KMP), zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić te roditelj jednog prvaša, Tomislav Brguljan, a program je obogaćen pjesmom djece iz vrtića sestara Milosrdnica Zvjezdica mira i završen blagoslovom. Nadbiskup Devčić još je u propovijedi na misi istaknuo osnovne ciljeve katoličke škole. „U svijetu mnogobrojnih ponuda i stavova, katolička škola želi pomoći mladom čovjeku koncepirati svoj život u skladu s Bogom.“ Podsjetio je da je Riječka nadbiskupija u projekt osnivanja škole krenula u suradnji s roditeljima koji su svoju djecu željeli upisati u katoličku školu.
Na susretu u velikoj dvorani škole nadbiskup je objasnio kako se u crkvenim smjernicama za katoličke škole posebno naglašava interakcija i suradnja različitih čimbenika: učenika, roditelja, nastavnika, voditelja i nenastavnog osoblja te razvijanje škole kao zajednice. „Najznačajniji element odgojnog koncepta je sinteza kulture i vjere, povezivanje razuma i vjere, oblikovanje i usklađivanje znanja na način da se obrazovanjem sječe vizija svijeta, života, kulture i povijesti.“ Nadbiskup je podsjetio i da škola nosi ime pokojnog riječko – senjskog nadbiskupa Josipa Pavlišića koji je za svog službovanja bio povezan s osnivanjem i radom odgojno obrazovnih ustanova tadašnje nadbiskupije. Zahvalio je Družbi sestara Kćeri Marije Pomoćnice iz koje dolazi ravnateljica, s. Maja Dolenec te podsjetio da škola djeluje uz potporu i suradnju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Grada Rijeke i Primorsko – goranske županije. U školi su za ovu nastavnu godinu zaposlene 4 učiteljice kako bi se omogućio cjelodnevni boravak učenika te vjeroučitelj i učiteljica engleskog jezika.
Ravnateljica škole je, zahvalivši svima koji su sudjelovali u pokretanju i ostvarivanju projekta rada osnovne škole, izrazila nadu da će škola i djeca koja ju pohađaju biti na ponos gradu, Crkvi i njihovim obiteljima. Pisma potpore otvaranju prve katoličke osnovne škole u Rijeci uputili su, između ostalih, i krčki biskup Ivica Petanjak te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

alt

alt

Odgovori