Don Filip Tomić, rođen je 1.veljače 1983. u Vitini (Kosovo). Osnovnu školu pohađao je u Vitini i Đulovcu kraj Daruvara, gdje se brojna obitelj kasnije nastanila. Srednju grafičku školu pohađao je u Rijeci i Zagrebu, novicijatsku godinu proveo je u Pinerolu (Italija), pedagošku praksu obavljao je u Podsusedu i Splitu, filozofiju i teologiju studirao je u Rimu. Đakonsku godinu služio je u župi sv. Ivana Bosca u Podsusedu.
Znakovito je spomenuti koliko je predano i ozbiljno služio mladima i drugm vjernicima u Podsusedu koji su mu zahvalili molitvom, svojom brojnom nazočnošću, a mladi predivnim animiranjem misnog slavlja.

Tom slavlju pridružile su se i naše sestre iz Rijeke i Zagreba koje su Filipa tijekom godina priprema pratile molitvom i sestrinskom blizinom.

Mladomisniku je u roditeljskoj kući podijelila blagoslov njegova majka Marija, dok je u ovom dirljivom prizoru pokojnog oca zamijenio mladomisnikov najstariji brat Franjo. Povorka s rodbinom prijateljima, gostima i ostalim vjernicima uputila se u deset sati od obiteljske kuće prema župnoj crkvi gdje je upriličeno euharistijsko slavlje. Mladomisnika su na početku prigodnom recitacijom pozdravila njegova nećakinja. Za oltarom su mu se, u svečanoj koncelebraciji, pridružili svećenici, od kojih petnaestak salezijanaca iz raznih zajednica Hrvatske salezijanske provincije. Propovijed i bratsku čestitku mladomisniku je uputio don Pejo Orkić, župnik u župi Marije Pomoćnice na Knežiji, naglasivši važnost, veličinu, ljepotu i odgovornost svećeničkog poziva u vrijeme kada je karizma salezijanskog pastoralnog rada s mladima osobito aktualna. Nakon misnog slavlja uzvanici su se okupili za obiteljskim stolom u sportskoj dvorani mjesne škole, gdje su mladomisniku čestitali provincijal don Ivan Marijanović; zatim don Milan Ivančević, ravnatelj zajednice za odgoj zvanja, i don Nedo Nedić, župnik župe sv. Ivana Bosca u Podsusedu, gdje je don Filip obavljao svoju đakonsku službu. Druženje s rodbinom, prijateljima i raspjevanom mladeži potrajalo je do kasnih popodnevnih sati.

 

 

 

 

 

 

Odgovori