Od 19. svibnja 2024. do 26. svibnja, o 9. obljetnici objavljivanja Enciklike Laudato Si o brizi za sve stvoreno, održava se tjedan Laudato Si 2024. Tjedan inicijativa, formativnih događaja koje je želio papa Franjo kako bi se produbio i dijelio napredak u ekološkom području koji se ostvaruje u zajednicama, obiteljima, skupinama i institucijama.

Tema ovoga događaja je „sjemenke nade“, a nadahnjuje se simbolom  „prvih plodova nade“. Kršćanska nada nije površna: ona je konkretna, aktivna i izražava se u načinu razmišljanja i djelovanja u osobnom životu, u zajednici i u pastoralnom djelovanju.

Za kćeri Marije Pomoćnice, zajedno s odgojnim zajednicama, to zahtijeva “biti među ljudima, osobito među mladima, s pogledom nade koja ide iznad djelomičnih predviđanja…” (CG XXIV br. 13). Zajedno s papom Franjom, uvjereni smo da “ne postoje trajne promjene bez kulturnih promjena, … i ne postoje kulturne promjene bez promjena u ljudima” (LD 70). U tom smislu, kulturološko osposobljavanje u kršćansko antropološkom sagledavanju postaje “zadatak da se prati mlade i da ih se podupire u potrazi za smislom života, u izgradnji budućnosti mira, bratstva, društvenog prijateljstva, odgovornosti za zajednički dom” (CG XXIV, 14).

Tijekom tjedna Laudato si’, katolici diljem svijeta ujedinjuju se u ekumenskom duhu kako bi razmislili o svakodnevnim izazovima s ciljem poticanja promjena u osobnim i zajedničkim navikama koje će postupno preobraziti društva. Kao što je objašnjeno u predstavljanju teme 2024:

„Prvi plodovi nade“ mogu se vidjeti kada promišljamo i radimo zajedno, kada prepoznamo svoju vezu sa svim stvorenim, kada slušamo vapaje zemlje i vapaje siromašnih, kada slušamo svoje bližnje pogođene klimatskim promjenama, kada slušamo različita stvorenja koja izumiru i ona koja se još uvijek bore za život, kada slušamo glasove mladih i djece, kada učimo iz sporih i moćnih ciklusa života različitih vrsta, ekosustava i bioma, kada surađujemo sa svim stvorenim za bolju budućnost. ⁇ 

U priručniku za proslavu Laudato Si’ tjedna, predlažu se svakodnevne akcije za poticanje na ekološko obraćenje, promicanje održivog prijevoza i hrane, smanjenje otpada i drugo. Svaki dan ima posebnu temu koja se bavi aspektima integralne ekologije.

Tijekom tjedna Laudato Si’, 23. svibnja, bit će objavljena Papina poruka za Svjetski dan molitve brige za sve stvoreno 2024., koji se održava svakog 1. rujna do 4. listopada, liturgijskog spomendana svetog Franje Asiškog.

Preuzeto s https://www.cgfmanet.org/infosfera/ecologia/settimana-laudato-si-2024/