Na svetkovinu Duhova, u nedjelju 19. svibnja papa Franjo je izmolio Kraljice neba s vjernicima okupljenim na Trgu svetog Petra, te im se obratio prigodnim riječima.

Danas, na svetkovinu Pedesetnice, slavimo silazak Duha Svetoga na Mariju i apostole. U evanđelju liturgije Isus govori o Duhu Svetome i kaže da nas On poučava „sve što je čuo“ (usp. Iv 16,13). Ali što ovaj izraz znači? Što je Duh Sveti čuo? O čemu nam govori? Govori nam riječima koje izražavaju divne osjećaje, kao što su naklonost, zahvalnost, povjerenje, milosrđe. Riječi koje nam posvješćuju lijep, blistav, konkretan i trajan odnos kao što je vječna Božja ljubav, riječi koje Otac i Sin govore jedan drugome. To su upravo preobražavajuće riječi ljubavi koje Duh Sveti ponavlja u nama i koje nam je dobro slušati, jer ove riječi čine da se u našim srcima rađaju i rastu isti osjećaji i iste nakane: to su plodonosne riječi.

Zato je važno da se njome svakodnevno hranimo Božjom riječju, Isusovim riječima, nadahnutima Duhom. I puno puta kažem: dobro je pročitati dio Evanđelja, uzeti malo džepno Evanđelje i nositi ga sa sobom, iskorištavajući povoljne trenutke. Svećenik i pjesnik Clemente Rebora, govoreći o svom obraćenju, zapisao je u svom dnevniku: „I Riječ je ušutkala moje brbljanje!“ (Curriculum vitae). Riječ Božja ušutkava naše suvišno brbljanje i navodi nas da govorimo ozbiljne riječi, lijepe riječi, radosne riječi. „I Riječ je ušutkala moje brbljanje!“ Slušanje Božje riječi ušutkava tračanje. Tako u sebi dajemo prostora glasu Duha Svetoga. A potom u adoraciji – ne zaboravimo molitvu adoracije u šutnji –, osobito jednostavnoj i tihoj molitvi kao što je adoracija. I govoreći dobre riječi jedni drugima, izgovarajući ih u srcu da ih potom možemo reći jedni drugima. Tako se vidi da dolaze od glasa Tješitelja, od Duha. 

Draga braćo i sestre, čitati i razmatrati evanđelje, moliti u tišini, govoriti dobre riječi, nisu teške stvari, ne, svi to možemo. Lakše su nego uvrijediti, naljutiti se… I stoga se upitajmo: kakvo mjesto te riječi imaju u mom životu? Kako ih mogu njegovati da bolje slušam Svetoga Duha i postanem [njegov] odjek za druge?

Neka nas Marija, prisutna s apostolima na Pedesetnici, učini poslušnima glasu Duha Svetoga.

Preuzeto s https://ika.hkm.hr/papa-franjo/papin-nagovor-uz-molitvu-kraljice-neba-u-nedjelju-19-svibnja/