Na web stranici Don Boscovi salezijanci mi, kćeri Marije Pomoćnice, prenosimo vam tri korisne informacije. Namijenjene su posebno Salezijanskoj obitelji, ali i svima koji nas poznajete i surađujete s nama.

Prva se odnosi na promjenu imena naše provincije. O čemu se radi? Svaki kršćanin krštenjem dobiva ime i svog nebeskog zaštitnika. Imaju ga i župe, biskupije i/ili narodi. Na isti način i naše zajednice i naše provincije. Kada su se, 1987. godine slovenske i hrvatske zajednice, suglasnošću vrhovnog vijeća odvojile od tadašnje venetske provincije „Marija Kraljica“, bila je utemeljena vizitatorija, kojoj je vrhovno vijeće odredilo ime Slovensko-hrvatska vizitatorija „Marija Pomagaj iz Brezja“. Vizitatorija je nakon šest godina postala provincijom, no ime joj je ostalo isto. Našu provinciju čine dva naroda pa su tako u njoj sestre iz hrvatskih i iz slovenskih zajednica. Već je na petom provincijalnom saboru bilo predloženo da se ime provincije promijeni u ono koje će biti primjerenije njenoj međunarodnoj stvarnosti. Taj je prijedlog na šestom provincijalnom saboru bio i konkretno izrečen: promijenimo ime u „Slovensko-hrvatska provincija Marija Pomoćnica“. Sabornice su prijedlog prihvatile, nakon čega je provincijalno vijeće poduzelo potrebne korake. Vrhovno vijeće naš je prijedlog prihvatilo i potvrdilo. Sestre u provinciji bile su obaviještene o promjeni u pismu provincijalke i novo se ime već koristi.

Druga informacija je ta, da smo na razini Družbe Kćeri Marije Pomoćnice objedinile logo Družbe. On je sada u svakoj provinciji isti. Sastoji se od stiliziranog simbola svijeta u kojem razaznajemo slova ifma, koja znače Istituto Figlie di Maria Ausiliatrice. Taj se natpis nalazi ispod simbola, a slijedi mu Salesiane di don Bosco, ime koje koristimo u mnogim zemljama. Ispod crte svaka provincija dodaje svoje ime, zaštitnika, kraticu, sjedište provincije i državu.

Treća promjena nadovezuje se na prijašnju. Umjesto kratice KMP, koristit ćemo onu FMA. Zbog novog logotipa koji koristi međunarodnu kraticu družbe, tj. FMA, i zbog međunarodnosti naše provincije, odlučile smo da ćemo se odsada i u Hrvatskoj i u Sloveniji potpisivati tom kraticom. To će još posebno vrijediti za dokumente i službenu poštu, ali i drugdje, kako ne bi dolazilo do nesporazuma.

Molimo vas stoga da se ne čudite, ako će se uz naše potpise nalaziti kratica FMA, na mjestima gdje je dosada stajala ona KMP. Naposljetku, svaka od nas ima na svojem redovničkom križu reljefni natpis FMA, koji ju svaki dan iznova podsjeća tko je.

s. Mojca Šimenc FMA

provincijalka
slovensko – hrvatske provincije
„Marija Pomoćnica“