Riječima dobrodošlice koje su uputile zamjenica vrhovne majke, s. Maria del Rosario García Ribas, predsjednica CIME i vrhovne savjetnice, započeo je 19. rujna u Frascatiju blizu Rima, seminar pod nazivom „Za animaciju koja rađa život“. Na seminaru su sudjelovale predstavnice Kćeri Marije Pomoćnice (FMA) iz CIME, među kojima i provincijalka slovensko – hrvatske provincije
„ Marija Pomoćnica“ s. Mateja Kranjc, s tri predstavnice iz Hrvatske i Slovenije.

Prvi dan seminara, na kojemu je sudjelovala i vrhovna majka s. Chiara Cazzuola, obilježilo je predavanje don Pasquala Chaveza Villanueve (SDB) na temu „Služba autoriteta danas: mogućnosti i izazovi za posvećeni život.“  Oko 150 sudionica iz 22 provincije podijelilo je u radu po skupinama svoja mišljenja i iskustva na temu.  

Vođenje i animacija sinodalnim stilom, briga za život i aktualne promjene u posvećenom životu s obzirom na sinodalni proces bile su smjernice koje su obogatile i produbile glavnu temu seminara koji je zaključen 23. rujna euharistijskim slavljem kojega je predslavio don Marco Aspettati, ravnatelj salezijanske zajednice Villa Sora.