26. veljače 2024. godine obilježava se 100. godišnjica smrti Majke Caterine Daghero koja je sa samo 25 godina naslijedila Majku Mazzarello u vođenju Družbe. 26. veljače 1924. godine u Nizzi Monferrato (Italija) u 68. godini života preselila se u vječnost, nakon 43 godine službe vrhovne poglavarice i 49 godina redovničkog života. To je prigoda i poziv da ponovno otkrijemo osobu važnu za shvaćanje dinamike učvršćivanja i razvoja naše Družbe u razdoblju mnogovrsnih promjena u svijetu, Crkvi i Salezijanskoj obitelji.

S tim u vezi objavljen je životopis „Hrabrost sanjanja budućnosti. Život i poslanje Majke Caterine Daghero“, autorice Angele Bertero. Uskoro će biti objavljena i „Pisma Majke Katarine“ za što je zaslužna s. Maria Concetta Ventura.

Na vrlo svjež i živahan način, utemeljeno na pravovjernoj povijesnoj dokumentaciji, autorica Angela Bertero ocrtava lik ove iznenađujuće i jednostavne žene, vjerne Evanđelju i don Boscu, koja Kćerima Marije Pomoćnice poručuje: “Mi smo don Boscove: trebamo misliti, činiti, moliti, živjeti, kako nas je on naučio. Ondje gdje još ne postoji naša prisutnost trebamo ići, trebamo nositi don Boscov duh i don Boscovu Gospu.“   To je sinteza životnog programa i programa vođenja Družbe Majke Caterine.

Godine 1881. kada svoj ovozemaljski put završava Majka Mazzarello, broj FMA je 166 u 26 kuća, u 4 države: Italija, Francuska, Urugvaj i Argentina. Nakon smrti Majke Caterine, broj FMA je 4.276, u 487 kuća, u 34 države na 4 kontinenta. Posebne zasluge imala je Majka Katarina u učvršćivanju i apostolskom zamahu Družbe čije su članice najvećim dijelom bile mlade i nedovoljno učene.

Za vrijeme njezinog mandata, zahvaljujući njezinoj mudrosti, FMA hrabro kreću putem evangelizacije i odgoja te se pripremaju na sveučilištima i u školama kako bi, posebno ženama, osigurale mogućnost učenja i stjecanja stručnosti na različitim razinama. Majka Daghero čini sve da poslanje FMA bude znakovito u razdoblju velikih promjena i nesigurnosti u prvim desetljećima 19. stoljeća.  

Zajedno sa svojim Vijećem, izabire načine formacije, ali i puteve otvaranja novim djelatnostima. S njom FMA učvršćuju identitet posvećenih osoba, odgojiteljica prema Preventivnom sustavu. Budući da je odgoj žena njihovo specifično poslanje, Daghero promovira i podržava inicijative i aktivnosti koje imaju taj cilj, podsjećajući na duh koji ih treba voditi: “Neudobna kuća? Siromašni prihodi? – više puta je trebalo paziti na svaki novčić da na kraju godine ne bude dugova!… Ali obilna je nagrada u dobru koje se može učiniti i u utjehama koje Bog šalje dušama koje se znaju suočiti s poteškoćama i žrtvama, za njegovu slavu i opće dobro. Hrabro, i budite uvijek radosne!“