SYM Don Bosco 2015:Biti „ludi“ za Kristom i naučiti jezik ljubavi

Na vrjednotu pomirenja mlade je podsjetio provincijal provincije Srednji Istok, don Munir El Rai govoreći o situaciji mladih kršćana na tom području. Središnji simbol bio je slomljeni križ, simbol prekida odnosa s Bogom i bližnjima, koji su u svojoj koreografiji koristili mladi iz provincije Triveneto. Mladima je zatim ponuđeno vrijeme za osobno promišljanje i pripremu za sakramenat pomirenja. Don Munir je istaknuo da je moguće oprostiti, iako je često jako teško. Govoriti o oproštenju i ljubavi prema neprijatelju na Srednjem Istoku, posebno u Siriji, nije jednostavno. Aleppo, moj grad, trenutno je najugroženiji grad u svijetu. Više od 3 milijuna ljudi sve su izgubili. Razgovarao sam s mladima u Aleppu i pitao ih mogu li oprostiti neprijatelju. Pitao sam djevojku koja je zajedno s obitelji bila 4 mjeseca zatočena, pitao sam mlade kojima su razrušili kuće, pitao sam mladu odgojiteljicu u vrtiću kojoj je u naručju umrlo dijete pogođeno metkom, pitao sam mlade koji su izgubili obitelji i prijatelje. Svi su mi odgovorili da ne mogu oprostiti, teško je. Nije riječ o mržnji, nego trenutno tražiti da ljube neprijatelje jednako je ludosti. Možda, kažu mi ti isti mladi, da bismo mogli oprostiti trebamo biti sveti. Možda ćemo kasnije i uspjeti, ali za sada je jako teško. Pa ipak, mnogi u sakramentu pomirenja traže i mole Gospodina da im pomogne oprostiti. To je zahtjevan, ali mogući put.

Čini se ludost. Ludost opraštanja, ali što je drugo kršćanski život, nego život ludosti. Mi imamo naše ratove, vi svoje, ali je potrebno znati opraštati i ljubiti do kraja. Ludost…biti s Kristom znači biti ludi i tome nas učini jedini jezik svijeta, jezik ljubavi. Svi smo pozvani naučiti jezik ljubavi. Pozivam vas da budete ludi, ludi s Kristom. Ta ludost zahtjeva velike žrtve, čak i po cijenu života. Ovih dana na Srednjem istoku, unatoč velikom trpljenju, mnogi mladi su se darovali Kristu, mnogo je zaređenih pod tutnjavom bombi, mladi koji danas daju život u službi sirijskom narodu: dvojica salezijanskih kandidata koji su započeli svoj formacijski put; 6 novozavjetovanih Kćeri Marije Pomoćnice; članovi tek nastale skupine Salezijanaca suradnika; don Perre Jabolyan koji je zaređen za svećenika u Aleppu dok su vani bombardirali. Čini se ludost, ali oni su dobro naučili Kristov jezik. Pozivam vas da budete ludi, ludi za Kristom i sva će vam vrata biti otvorena. Svi smo podložni grijehu, ali ljepota je u povatku kristu. Za povratak je potrebna hrabrost i kad se jednom odlučimo vratiti Krist će uvijek biti spreman da nas primi otvorenih ruku i tada ćemo zadobiti dar oprosta.

Tijekom dopodneva Majka Yvonne Reunogoat susrela se sa Kćerima Marije pomoćnice i mladima u formaciji prisutnima na ovom događaju. Kratak susret, ali vrlo sestrinski i srdačan u kojemu je Majka istaknula važnost da se bude s mladima i za mlade, da ih se sluša i prati na putu odgoja za vjeru i otkrivanja Božjega plana. „ Mi smo predivna Obitelj, svijet je naš, a mi smo Kristovi!“

alt

alt

alt

alt

alt

alt