SYM Don Bosco 2015: Like don Bosco

Nakon uvodnog predstavljanja zemalja sudionica dobrodošlicu je mladima izrazio mons. Guido Fiandino koji je između ostalog rekao: „Don Bosco je moderan zato što je Evanđelje moderno; slijedite ga i vi ćete biti moderni.“ Otvorenje proslave usmjerilo je pažnju mladih, vrlo lijepom koreografijom, na središnu ulogu Krista u životu svake mlade osobe. Unutar početka proslave bile su predstavljena i razna svjedočanstva života i vjere mladih iz raznih zemalja: djevojka Anne-Florence Perras koja je rasla i bila odgojena kod Kćeri Marije Pomoćnice u Francuskoj, zatim s. Yolima Elena Posada Perdomo, KMP iz Kolumbije koja je posvjedočila o svojem iskustvu vjere rođene u susretu sa siromaštvom periferije i vrlo dirljivo iskustvo mladića Alfreda Adetosoye Adedayo o življenju kršćanstva u sjevernoj Nigeriji gdje su prisutni pripadnici vojske Boko Haram.

Formativni susret završio je razgovorom s don Luc van Looyem, salezijancem, biskupom Genta i predsjednikom Caritasa Europe. Don Luc je pozvao mlade da ne ostanu u kući, već da izađu…da ne ostanu zatvoreni u sebe, jer sve što je sebično vodi u propast; naglasio je različita iskustva života svetog Ivana Bosca: traženje tišine kako bi mogao slušati Boga, posebna pažnja prema svakom mladiću, konkretnost, misionarski duh, stalno produbljivanje Evanđelja – elementi koji su predloženi mladima PSM kako bi postali „kao don Bosco“. Don Luc je zaključio riječima: “Ne dopustite da vam itko ukrade vašu radost, čistoću i nadu!“

www.youtube.com/watch?v=aJf7fgi1lbA

Dopodnevno iskustvo završeno je euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Van Looy, a na koje su mladi, predstavnici 5 kontinenata donijeli križ i svijeće, znak hoda prema Kristu. Biskup je u propovijedi podsjetio mlade da „treba sanjati budućnost, biti snažni i ne bojati se. Don Bosco nas je naučio nadati se i to po zagovoru triju osoba: Isusa, Marije i Pape. Euharistija kao središte i izvor susreta s Kristom, Marija je najveće Božje čudo i Papa, izvor nade i „motor“ cijele Crkve.

alt

alt

alt

alt