SUNČICA

Tko je Sunčica? Sunčica je imala samo osam mjeseci kada je zatočena zajedno sa svojom majkom u okupiranom Vukovaru. Njezinu majku zatočili su u stanu i držali kao roblje za silovanje. Na Sunčicu su bacili svoje teške vojničke jakne kako ih svojim plačem ne bi ometala u vršenju zločina. Ona se nekim čudom nije ugušila pod jaknama, preživjela je osmomjesečna zatočenica.

alt

alt

Sudbina koja je zadesila mnoge žene i miškarce, Hrvate i Hrvatice u domovinskom ratu. Zato Sunčica koja je danas odrasla žena i majka ikona je ” mnogih Sunčica u Hrvatskoj jer Hrvatska je satkana od snage mnogih Sunčica. Najdirljiviji trenutak nakon promocije filma bio je trenutak kada su pobjednice i svjedokinje istine dočekane ovacijama, ponosno stale na pozornicu s bijelim vrpcama oko ruke. Mučenice za hrvatsku slobodu spontano su uvis podignule ruke u znak pobjede. Bio je to veličanstveni trenutak poput ostvarenja Marijinog “Veliča” u kojemu je Marija klicala: “… rasprši oholice umišljene; silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne!”

alt

alt

Nakon premijere filma s. Valentina i s. Zrinka imale su prigodu susresti gđu Mariju Slišković, predsjednicu Udruge Žene u domovinskom ratu i čestitati joj na velikom zalaganju i doprinosu i zahvaliti za sve dosada učinjeno. Također su se susrele sa “hrvatskim Sunčicama” koje su u ganuću zahvalile za dolazak, ali se i preporučile u molitve kako bi pravda i pravednost našle svoje mjesto u “njihovim slučajevima”…. DA IH NE ZABORAVIMO, NIKADA!

alt