Sreću biraj!

Program je pripremilo povjerenstvo za Nadbiskupijski susret mladih u kojemu je sudjelovala i naša s. Maja Dolenec, povjerenik za mlade vlč. Velimir Martinović, Petra Štokić, Toni Akrap i Antonio Šarin. Gost susreta bio je hrvatski komičar Željko Pervan koji je mladima posvjedočio svoju vjeru u Boga, rekavši kako je Bog u svojoj providnosti “fenomenalan”. Govoreći o sakramentu pomirenja, istaknuo je da se u svakodnevnom životu rješavamo smeća i to bi trebali činiti i u duhovnom životu – ispovijedati se, riješiti se našeg duhovnog “smeća”. Trebamo se čuvati zla i pogledati u sebe, a ne uvijek kriviti druge, rekao je Pervan i kao primjer naveo da studenti često okrivljuju profesore za lošu ocjenu, umjesto da razlog traže u nedovoljnoj posvećenosti učenju.
Govorio je o težnjama mnogih za materijalnim stvarima koje ih u konačnici neće učiniti sretnima. Upozorio je kako su mnogi mladi skloni ispijanju alkohola, jer je “fora napiti se”. Mladima je poručio da uspjehe postižu na pošten način i ono što postignu – dijele s drugima. Budite svoji, budite jaki i okružite se ljudima punim ljubavlju, poručio je Pervan mladima, potaknuvši ih da rade na osobnosti.

alt

Susret je nastavljen radionicama za mlade koje su vodili animatori, njih 25. Povjerenik za sveučilišni pastoral vlč. Velimir Martinović prevodio je pokorničko bogoslužje nakon kojega su mladi imali prigodu za ispovijed.
Euharistijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić koji je pod misom podijelio akolitate svećeničkim kandidatima.

alt

Poručio je mladima da Isusa trebaju svjedočiti i onima koji ne vjeruju u njega, osobito u sredini u kojoj žive. “Isus je uvijek nastupao s učenicima, uvijek bio s Crkvom, s nama, ali istovremeno Isus nas treba. Danas je vrijeme kada nije dovoljno samo reći da nam je lijepo, već uz to trebamo i djelovati, trebamo se okrenuti drugima”, rekao je. Podsjetio je na Isusove riječi: “Idite po svem svijetu i propovijedajte evanđelje!”, rekavši kako se “te riječi tada upućene apostolima odnose i na nas”. Dodao je kako iskustva i osjećaji koje su stekli u Klenovici ne trebaju samo ostati na “osjećajima”, nego ih trebaju potaknuti da postanu apostoli društva u kojemu žive. Sveti Marko čiji se blagdan slavio toga dana, je umro za Isusa, a tko umre za Isusa imat će život vječni. Tražimo Isusa jer je On sreća, rekao je nadbiskup, apostrofirajući i geslo susreta: “Sreću biraj!”.
Nakon euharistijskog slavlja nadbiskup je u zrak pustio balone s porukama mladih na temu “Što je za njih sreća”, a mladi su nadbiskupu uručili dar. Susret u Klenovici zaključen je duhovnom glazbom u izvedbi zajednice Krista Kralja. Liturgijsko pjevanje animirao je Nadbiskupijski zbor mladih, a program između radionica riječki pokret Salezijanske mladeži.

alt

alt