SALEZIJANSKA OBITELJ ZAJEDNO, “LOGIKOM NEBA”

Prvoga dana susreta provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Pejo Orkić sudionicima susreta predstavio je izlaganje na temu: “Mladi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – izazov i poticaj za Salezijansku obitelj”. Kroz neke globalne izazove naglasio je kako su mladi glavni izazov i poticaj salezijanskog poslanja i da si uvijek treba postaviti pitanje: “Odgovara li današnji pastoral promjenama koje su prisutne u društvu i koje konkrentne odgovore dajemo?” Dan je završio molitvom i riječju za Laku noć koju je pripremila s. Damjana Tramte, provincijalka Kćeri Marije Pomoćnice slovensko – hrvatske provincije. Prikazujući dio filma o svetoj Mariji Mazzarello istaknula je kako je Mariji Dominiki bolest tifusa oduzela tjelesnu snagu, ali joj je otvorila “logiku neba”. Na pitanje: “Što mi je činiti, Gospodine?”, dobiva odgovor “Tebi ih povjeravam!”

alt

Drugoga dana susreta don Ivan Marijanović predstavio je dokument “Karizmatska iskaznica don Boscove Salezijanske obitelji”, sredstvo i poticaj djelovanja Salezijanske obitelji na području evangelizacije i odgoja u duhu salezijanske karizme s konkretnim smjernicama. Kćeri Marije Pomoćnice prikazale su sažetak 5. provincijalnog sabora na temu “Biti zajedno s mladima dom koji evangelizira”. Poruku mladih za 15. provincijalni sabor Salezijanaca pročitala je Antonija Ledenko, nacionalna predstavnica Pokreta salezijanske mladeži. Predstavnici svih grana Salezijanske obitelji prenijeli su poruke Vrhovnog poglavara don Pasquala Chaveza prigodom njegovog posjeta i proslave 100. obljetnice dolaska Salezijanaca u Hrvatsku. Slijedio je rad po skupinama o već ostvarenim zajedničkim projektima i o konkretnim budućim inicijativama. Na svetoj misi koju je predvodio don Mirko Barbarić, osvrnuo se na Riječ Božju naglasivši važnost usredne i ustrajne molitve. U popodnevnom programu don Stjepan Bolkovac predstavio je smjernice za animiranje Salezijanske obitelji na provincijalnoj i mjesnoj razini te naglasio važnost formalno – pravnog osnivanja Provincijalnog savjetodavnog vijeća Salezijanske obitelji.

alt

alt

alt

alt

Sastanak je zaključen konkretnim inicijativama: na provincijalnim i mjesnim razinama svaka grana Salezijanske obitelji do veljače 2014. godine treba proučiti “Karizmatsku iskaznicu don Boscove Salezijanske obitelji”; razmotriti i iostariti pridruženje člana Pokreta salezijanske mladeži predstavnicima Vijeća Salezijanske obitelji; razmotriti konkrente inicijative u kojima bi sudjelovale sve grane salezijanske obitelji; osposobljavanja jedne osobe za praćenje raznih projekata u kojima bi se moglo sudjelovati posebno na društvenoj razini; četvrte subote u mjesecu listopadu obilježavat će se “Dan salezijanske obitelji”.

alt