S Kristom kruh za bližnje. Prvi redovnički zavjeti s. Andreje Žiher.

S Kristom kruh za bližnje. Prvi redovnički zavjeti s. Andreje Žiher.

U Rimu, 6. kolovoza, naša novakinja Andreja, zajedno s 10 djevojaka porijeklom iz Italije, Kine, Mađarske i Albanije, završila je svoj dvogodišnji hod novicijata polaganjem prvih redovničkih zavjeta u ruke Majke Yvonne Reungoat, vrhovne poglavarice naše Družbe.

Misno slavlje predslavio je don Stefano Aspettati, provincijal salezijanske provincije ICC, u zajedništvu s braćom salezijancima i ostalom posvećenom braćom koji su na bilo koji način pratili i doprinijeli formaciji naših novozavjetovanih sestara.

Svečanosti misnoga slavlja doprinijeli su roditelji, braća i sestre novozavjetovanih sestara, članice vrhovnog vijeća naše Družbe, provincijalke, sestre iz provincija kojima novozavjetovane sestre pripadaju, novakinje i novaci, postulantice, mladi te ostali vjernici i prijatelji.

Na početku su novakinje izrekle svoj ‘Evo me’ i istaknule želju posvetiti se Gospodinu u Družbi sestara Kćeri Marije Pomoćnice na veću slavu Božju i na spasenje mladih.

U homiliji je don Stefano istaknuo kako je redovničko posvećenje prije svega dar od Boga koji se prima sa zahvalnošću, sigurni da je On cilj i smisao života. Vjernost Njemu valja obnavljati svakim danom – kada je lako i kada je teško, ostajući na taj način u Njemu, kako nas je potaknulo razmišljanje evanđeoskog odlomka Iv 15,9-17.

Slijedio je trenutak zavjetovanja u kojem su novakinje, prepoznajući se ljubljene od Oca, spašene od Sina i posvećene Duhom, izrekle da žele živjeti radikalno blaženstva Kraljevstva kao odgovor na tu istu Božju ljubav, u zajedništvu sa sestrama, u duhu svetog Ivana Bosca i svete Marije Dominike Mazzarello, za spas mladih.

Kao znak posvećenja i pripadnosti Družbi, novozavjetovanim sestrama bile su uručene Konstitucije – evanđeoski put posvećenja ‘obojan’ salezijanskom karizmom, te križ – s naglaskom da usmjere svoj pogled prema Njemu, raspetom zbog ljubavi, sve dok ga jednom ne budu promatrale zauvijek.

Majka Yvonne je na kraju misnog slavlja zahvalila obiteljima koje, iako su dale jednu kći Gospodinu, od tog trenutka su kao kćeri primili u svoje obitelji više od 12 000 kćeri Marije Pomoćnice koliko ih je u svijetu. Istaknula je kako je značajna prisutnost mladih u trenutku prvih zavjeta – podsjeća nas da je posvećenje mladih sestara Gospodinu upravo za njih. Na kraju je pozvala novozavjetovane sestre da ne zaborave, kako je upravo radost ona karakteristika salezijanske duhovnosti koju moraju nositi svakome, osobito mladima.