19. veljače 2023. u župi Marije Pomoćnice u Rijeci, Kćeri Marije Pomoćnice (FMA) proslavile su 60 godina prvih zavjeta triju FMA, nakon Drugog svjetskog rata. Slavlju je prisustvovala Vrhovna poglavarica, Majka Chiara Cazzuola.

1936. godine FMA su došle u tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju u Ljubljanu (Slovenija) i u listopadu 1940. godine u Split. U kratkom vremenu bilo je već 18 sestara, raspoređenih  u tri zajednice. Početkom Drugog svjetskog rata započela su teška vremena i za sestre. Nakon 1945. godine komunistički režim naredio je zatvaranje samostana, naše sestre kao i mnogi drugi su morale pobjeći, ali ostala je tadašnja poglavarica s. Alojzija Domajnko, kako bi ženska salezijanska karizma ostala živa.

Sve FMA, iako su živjele izvan redovničkih zajednica, ostale su vjerne svojem redovničkom pozivu . U listopadu 1958. godine uspijevaju dobiti kuću u Rijeci i započinju zajednički život i odgojno poslanje. Ubrzo dolaze i prve kandidatkinje. U Lovranu, se otvara novicijat i 24. siječnja 1963.gdoine prva skupina novakinja položile su prve zavjete i u kolovozu iste godine još dvije FMA također.

Na početku euharistijskog slavlje koje je predslavio provincijal Hrvatske salezijanske provincije „sv. Ivan Bosco“, don Tihomir Šutalo u suslavlju sa slovenskim provincijalom don Markom Košnikom i ostalom braćom Salezijancima, djeca su pozdravila Majku i darovala joj buket cvijeća. Osim mladih, djece, obitelji, članova Salezijanske obitelji, župljana, prisutna je bila i provincijalka SLC s. Marija Šimenc i vrhovna savjetnica (vizitatorica) s. Maria Assunta Sumiko Inoue.

Pred kraj euharistijskog slavlja Majka Chiara se obratila prisutnima zahvalivši na srdačnoj dobrodošlici i čestitala slavljenicama: s. Adeli Balder, s.Mariji Crnković i s. Mariji Ausiliji 60, obljetnicu zavjeta; s. Aniti Bostner 50. obljetnicu i 25. godina zavjeta s. Danijeli, s. Mateji i s. Majdi.

Povijest je učiteljica života! – podsjetila je Majka Chiara, sestre i djevojke u Razdoblju provjere i razlučivanja, u popodnevnom programu podsjetivši na povijesne događaje i stranicu Kronistorije iz Novicijata u Lovranu na kojoj piše: Svaki put kada slavimo neki događaj zapravo zahvaljujemo Božjoj ruci koja djeluje u povijesti i s nadom gledamo u budućnost, otvorene putu koji se nastavlja i iznenađenjima koja nam Gospodin priprema. (…) Sadašnji trenutak vaše provincije pun je nade!

Nada koja je u onom posebnom razdoblju povijesti, nakon teških godina rata, rođena s prvim zavjetima i danas se također ponovno rađa s novim zvanjima i sa svakodnevnim odgovorom vjernosti svake FMA naše provincije i FMA prisutnih u cijelom svijetu.