važnost sakramenta krsta, mudrost mame Margerite, preziranje grijeha, važnost ispovijedi i pričesti i otvorenost daru vjere po kojoj se Bog objavljuje preko svojih svetaca. Svetu misu predvodio je don Ivan Stojanović koji je vrlo prigodno povezao sveca dotičnog dana sv. Tomu Akvinskog i lik sv. Ivana Bosca u svjetlu evanđelja. Iz propovijedi ističemo:
“Puno je velikana rođeno u kršćanskoj eri, ali jedan od najčudesnijih umova svih vremena je svetac kojeg danas slavimo – sveti Toma Akvinski. Imao je takav dar, toliku jačinu uma, da ono što je umom dokučio to je uspio pretvoriti u pisana djela vrhunske kvalitete, dandanas aktualna. Uglavnom je bio povučen tip i stalno u knjigama. Podrugivali su mu se u razredu da je vol koji stalno šuti, ali njegov profesor ga je znao zagovarati i reći: “Kad ovaj vol rikne, čut će ga cijeli svijet!” I tako se i dogodilo.”
Nadovezujući se na don Bosca don Ivan je istaknuo da o obojici možemo reći da bijahu svjetlo, svjetlo koje svijetli i kojeg tama nije mogla obuzeti jer su palili svjetiljke svojih srca na Isusovom svjetlu. Za njih možemo primijeniti stihove pjesme Izidora Poljaka: “Kuda koracam, hoću da bacam, snopove zlatne svjetlosti.” Uspoređujući don Bosca s Isusom, don Ivan je istaknuo tri kvalitete: “Isus je propovijedao evanđelje siromasima, istjerivao đavle, liječio bolesne. Don Bosco kopira Isusa. Na mladoj misi tražio je Gospodina posebnu milos:t da mu da dar govora kako bi mogao donijeti svjetlo u srca, pamet i duše. Isus je ozdravljao ljude, činio čudesa. I don Bosco je to činio: brinuo se za mlade jer je znao da ako želi da se Božja riječ zadrži u srcima mladih, ona treba proći kroz želudac, Poznato je njegovo čudo umnažanja kestenja. Sve to don Bosco nije činio radi svoje slave, nego da mlade spasi. Nije poduzeo niti jedan korak u životu, a da to nije bilo usmjereno na spas mladih. U njegovom srcu on je stalno mislio na njihov spas.”

Misu su pjesmom animirale sestre KMP i prisutni mladi iz molitvene zajednice “Božja pobjeda.”

Drugi dan trodnevnice započeo je meditativno molitvenim dijelom kojeg su animirale sestre Kćeri Marije Pomoćnice i mladi. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je don Ivan Šibalić, povjerenik za pastoral mladih u zajedništvu sa salezijancima iz župe i s don Marinkom Miličevićem iz Ogulina koji je nakon svete mise u kripti svetišta za sve sudionike Don Bosco festa održao predavanje na temu glazbe i kakav utjecaj glazba ima na čovjeka. U prigodnoj propovijedi don Ivan se osvrnuo na evanđelje u kojem Isus progovara o Kraljevstvu Božjem. Ne daje definiciju što je to točno, već ga uspoređuje, koristeći riječ kao: Kraljevstvo je Božje kao…! Govoreći o liku svetog Ivana Bosca naglasio je kako je on bio otvoren djelovanju Duha koji je preko njega uspostavljao i širio to Božje Kraljevstvo, posebno među siromašnom mladeži. Misu su svojim prisustvom uzveličali mladi iz Malog Lošinja sa svojim voditeljima.

Iz predavanja o utjecaju glazbe na čovjeka moglo se saznati o bogatstvu sadržaja, o glazbi općenito u smislu njezine povijesti, snage i učinkovitosti jer ona između ostalog opušta i otvara prostor podsvijesti. Također je stavljen veliki naglasak na posljedice glazbe i opasnosti. Don Marinko je navodio konkretne glazbene skupine, izvođače i pjesme koje loše utječu na čovjeka zbog poruka koje prenose, ali i samog stila. Bilo je govora i o duhovnoj glazbi, njezinim učincima i glazbi kao molitvi. Predavanje su slavljenjem kroz pjesmu pratili članovi zajednice Božja pobjeda. Nakon predavanja uslijedilo je klanjanje pred Presvetim i blagoslov, a zatim druženje sudionika u dvorani svetišta.

Na sam blagdan don Bosca na dječjoj misi u 9 sati bilo je jako svečano. Dječji zbor „Don Boscova radost“ čiji je don Bosco zaštitnik, vođa i nadahnitelj, prekrasnom pjesmom uzveličao je svoga sveca i zaštitnika, a posebnom posvetnom molitvom posvetili su se njemu i zamolili ga da ih prati, učvrsti u dobrim nakanama, sačuva od zla i vodi putem Kristovim. Nakon mise djeca iz oratorija i animatori prisutnima su podijelili srca koja su izrađivali u oratoriju s don Boscovim mislima.

 a eto i molitve:

Sveti Ivane Bosco!
Gospodin nam te je darovao kao oca i učitelja.
Prenio si na nas ljubav prema Isusu,
Mariji Pomoćnici i Svetom Ocu Papi.
Zapalio si nam srca radošću i željom da slijedimo tvoj primjer,
da budemo Kristovi i da njegovu ljubav nosimo svima,
posebno našim obiteljima i prijateljima.
Danas ti se na poseban način posvećujemo i molimo:
daj da radosno i vedro prihvaćamo
svakodnevne dužnosti kod kuće, u školi i u crkvi,
a sve što činimo da bude na slavu Božju i spasenje naših duša.
Daj nam jakost i odvažnost,
da budemo tvoja radost i primjer mnogima. 
Sveti Ivane Bosco moli za nas. Amen.

i veselih slika!

 

 

 

 

 

 

Odgovori