ODRŽAN NACIONALNI SUSRET POKRETA SALEZIJANSKE MLADEŽI U RIJECI

Mladi su u pratnji Salezijanaca i Kćeri Marije Pomoćnice došli iz Belog Manastira, Zagreba, Splita, Zadra, Nove Mokošice i Žepča. Dočekao ih je veliki broj animatora i volontera iz riječke župe Marije Pomoćnice u ozračju radosti koje se osjećalo u cijelom razdoblju pripreme za susret.

alt

Na početku susreta mladima su se obratili ravnatelj salezijanske zajednice u Rijeci, don Drago Detić, povjerenik za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije, don Ivan Šibalić; nacionalna predstavnica PSM, Antonija Ledenko i predstavnica KMP u Pokretu salezijanske mladeži, s. Valentina Baričević koja je između ostalog mladima prenijela poruku provincijalke s. Damjane Tramte koja je zbog sudjelovanja na Vrhovnom saboru Družbe s njima bila sjedinjena u duhu.

Mladi su se zatim podijelili u skupine u kojima su dijelili iskustva, upoznavali se i razmišljali o salezijanskoj duhovnosti i njezinoj aktualizaciji u svom životu i kroz svoj angažman u salezijanskim centrima kojima pripadaju.

alt

Nakon završetka rada po skupinama nastavilo se druženje na dvorištu župe uz pjesme i ples, a nakon toga u crkvi su pogledali dokumentarni film o Salezijanskoj obitelji, utjelovljenoj karizmi i prisutnostima u Hrvatskoj i BiH. Slijedila je večera i večernji program u kojemu su mladi sudjelovali na duhovnom koncertu koji su izvanredno dobro pripremili mladi iz Rijeke.

alt

alt

Zatim su se okupili na bdjenju i klanjanju a mnogi su pristupili sakramentu pomirenja. Prije bdjenja mlade je u ime nadbiskupa Ivana Devčića pozdravio povjerenik za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije, Velimir Martinović koji je prenio svoje zadovoljstvo i radost zbog vrlo zauzetog i ustrajnog djelovanja i svjedočenja salezijanaca i salezijanske mladeži na riječkom području.

alt

alt

alt

Nedjeljni program nastavio se radom po skupinama, a zatim pripremom za euharistijsko slavlje koje je uz mnogu braću salezijance predvodio provincijla Hrvatske salezijanske provincije, don Pejo Orkić koji je, osvrnuvši se na geslo susreta pozvao mlade da nikada ne prestanu “budni sanjati” i pozvao ih je da se odazovu hodočašću u don Boscov rodni kraj, povodom 200. obljetnice njegovog rođenja.

alt

Misno slavlje animirao je zbor mladih iz Žepča. Na kraju slavlja mladima se obratio Povjerenik za pastoral mladih Hravtske salezijanske provincije, don Ivan Šibalić, Nacionalna predstavnica PSM Antonija Ledenko koja je najavila slijedeće susret na nacionalnoj razini koji će se 2015. godine održati u Župi Marije Pomoćnice na Kmanu u Splitu. Simbolično je u tom trenutku mjesni predstavnik salezijanske mladeži iz Rijeke, Dominik Beževan, predstavniku iz Splita predao križ koji prati ove susrete. Nakon ručka mladi su se se vratili u svoje zajednice, ali ostalo je kucati bilo, radosno i snažno, jer su na vidljiv način ostavili dio sebe u ovom gradu koji je zasigurno ovoga vikenda, osim doslovno suncem obasjan, bio drukčiji jer obasjan prisutnošću onih koji su povjerovali Kristu i odlučili po uzoru na don Bosca i Majku Mazzarello svoj život povjeriti Njemu.

alt alt

alt