U subotu su naše sestre, s. Jelena Kolar i s. Valentina Baričević u poslijepodnevnim satima susrele mlade animatore i za njih pripremile prigodnu radionicu na temu marijanske duhovnosti i lika naše utemeljiteljice sv. Marije Mazzarello. Na kraju su mladi odigrali i milijunaša na istu temu i zajedno pokazali zavidno znanje “osvojivši milijun kuna”!
Iste večeri, samo iza svete mise, sestre su se susrele sa salezijancima suradnicima mjesnog središta Split. Evo što o tome susretu kažu sami sudionici:  “Skupini od petnaestak suradnika sestre su govorile o aktualnosti karizme koju nam je po don Boscu i Majci Mazzarello darovao Duh Sveti, s posebnim naglaskom na djelovanje u suvremenim društveno-kulturnim okolnostima.
S. Valentina je predstavila službene odgojno-obrazovne smjernice Družbe „Da život imaju, u izobilju da ga imaju“. Riječ je o tekstu koji je pravo nadahnuće za pastoral mladih, a njegova je posebna vrijednost u otvorenosti različitim kulturnim i religijskim kontekstima. „U vremenu obilježenom izazovima i razočarenjima, ali i snažnim razlozima za nadu, u Družbi se rađa jasnoća da odgojna karizma sv. Ivana Bosca i sv. Marije Mazzarello i u današnje vrijeme može pružiti odgovor na pitanja o smislu života mnogih djevojaka i mladića“, ističe se u predgovoru Smjernica. Uz vjernost karizmi, Smjernice su posebno zanimljive po opisu aktualne društvene stvarnosti u kojima žive mladi i po namjeri da odgojni projekt bude svojevrsna mreža svih onih kojima je stalo do dobra mladih. Kao temeljni cilj pastoralnog djelovanja sestara KMP navodi se „usmjeravanje djevojaka i mladića prema istinskom susretu s Isusom iz Nazareta“.
Nakon predstavljanja Smjernica s. Valentina je upoznala nazočne s aktivnostima sestara u Hrvatskoj, među kojima je posebno zanimljiv rad sestara u njihovu domu za studentice u Zagrebu, u kojem se uz smještaj i prehranu, posebna pažnja posvećuje odgoju djevojaka u obiteljskom ozračju. Sestre su također predstavile planirana zimovanja i ljetovanja za djecu od 3. do 7. razreda u Čabru tijekom zimskih, odnosno ljetnih praznika, kao i duhovno-odgojne susrete za djevojke u Zagrebu u nekoliko termina (termini su objavljeni u „Don Boscu danas“). S. Valentina i s. Jelena pozvale su salezijance suradnike da potpomognu spomenute aktivnosti te da se uključe u zajedničko hodočašće u Mornese, Torino i Colle don Bosco od 29. kolovoza do 2. rujna. 2011.”
U nedjelju su sestre okupile djecu, njih 26-ero i uključile ih u pripremljene poticajne igre putem kojih su djeca upoznala lik sv. Marije Mazzarello, Djevice Marije i dobro se zabavila, osobito “šivajući” odjeću Marije Mazzarello iz novinskog papira.
Nedjelja je završila predavanjem za roditelje prvopričesnika s temom “Djevica Marija – odgojiteljica Isusa Krista i vjernika kršćanina”. U tome predavanju osobit naglasak u važnosti odgoja i odgoja za vjerski život sestre su stavile na iskustvo izabranosti i ljubljenosti od Boga te povjerenja koje Bog ima u svakoga roditelja. Naglašavajući ono pozitivno i  važno u svakodnevnici, po uzoru na Djevicu  Mariju, ohrabrile su roditelje na putu svjedočanstva i odgoja u vjeri kao i u sudjelovanju u ponudama tamošnje žive župne zajednice.

U zahvalnosti za predivan ambijent, srdačnu gostoljubivost braće salezijanaca tada prisutnih kod kuće: ravnatelja don Ivana Stojanovića, župnika don Stjepana Matijevića i don Mladena Delića kao i podjelu zajedničkog karizmatskog bogatstva u spontanim trenutcima, sestre su se kasno navečer uputile put Zagreba, u svoju zajednicu pune divnih dojmova  iz toplog i predivnog Splita!
A pogledajte i nekoliko fotografija…

 

 

 

 

Odgovori