NA SLOBODU POZVANI – SHKM U DUBROVNIKU

Susret je započeo dan prije svečanim otvorenjem u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika obraćanjem dubrovačkog biskupa Mate Uzinića: “Prije dvije godine preuzeli smo križ u Sisku. Ali pokazalo se da taj križ nije križ nego blagoslov. A taj naš blagoslov ste zapravo vi, naši mladi –dobrodošli!” Podizanjem barjaka SHKM-a i izvedbom himne “Na slobodu pozvani” Susret je službeno otvoren.

alt

Dubrovačkim ulicama orila se pjesma i ples mladih okupljenih na duhovno zabavnim programima koji su se odvijali istovremeno na 17 lokacija u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika. Uslijedila je procesija s križem Susreta uz desetak tisuća mladih hodočasnika iz dubrovačke katedrale prema Gruškoj luci, gdje se u 17.00 sati održalo središnje euharistijsko slavlje, na istom mjestu na kojem je prije 11 godina euharistijsko slavlje predvodio Papa Ivan Pavao II, veliki prijatelj mladih.

alt

alt

alt

alt

Svečanu svetu misu predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz koncelebraciju apostolskog nuncija, 15 biskupa i 500 svećenika. U svečanom i radosnom ozračju mladi su s posebnom pozornošću slušali vrlo emotivnu propovijed dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića.

alt

“Na slobodu pozvani” – geslo je dubrovačkog susreta o kojem je više puta u svojoj propovijedi mons. Uzinić progovorio. “Bog nas nije stvorio kao robove, On nas uvijek ljubi, ne pamti naše grijehe, sve oprašta i zaboravlja. On nas ljubi neovisno o tome kakvi smo, i uvijek nas iznova oslobađa. Isus nikoga ne prisiljava na vjeru, ali uvijek nudi sebe. On vas je oslobodio i darovao vam slobodu za dobro, iskoristite je” – poručio je biskup okupljenima. Pozvao je mlade da na svijet i na Crkvu ne gledaju kao na nešto tuđe, već da prepoznaju svoju ulogu aktivnih članova društva i Crkve, dok je biskupe i svećenike pozvao da širom otvore vrata laičkom angažmanu mladih. “Pozvani ste biti odgovorni članovi svog društva, onako kako je Krist to učinio” – naglasio je dubrovački biskup uz poruku mladima: ‘Hrabro!’
Na kraju svečanog misnog slavlja mladi su oduševljenim poklicima pozdravili najavu Vukovara kao mjesta slijedećeg SHKM-a 2017. godine.
(preuzeto s IKA/Bitno.net)

alt