MORNESE ZOVE! ONE SU SE ODAZVALE!

Nekoliko članica zbora „Mirabilia Dei“ s Jaruna i „pridružene hodočasnice“ koje su u životu i djelovanju svete Marije Mazzarello našle svoje nadahnuće provele su nezaboravni tjedan u rodnom kraju svete Marije Dominike, Morneseu (Valponasca), mjestu koje je snažno ostavilo pečat u njezinom životu i odrastanju. Ondje ih je dočekala s. Rosanna Costantini odnedavna „čuvarica“ ove predivne „morneške relikvije“. Program su vodile s. Maja Dolenec i s. Zrinka Majstorović, a skupini se pridružio i don Milan Ivančević, provincijalni vikar Hrvatske salezijanske provincije, kao duhovni pratitelj, ispovjednik i voditelj euharistijskih slavlja.

alt

Iskustvo je nezaboravnim učinilo zajedništvo, prijateljstvo, produbljivanje života Marije Dominike s posebnim naglaskom na adolescentsku dob i utjecaj obitelji, župe, mještana, don Pestarina, Družbe Kćeri Bezgrješne, don Bosca i ostalih na njezin životni put. U svakom ostvarenom posjetu važnim mjestima u Morneseu djevojke su imale prigodu ne samo upoznati ta mjesta, već i produbiti svoje životne prilike kroz euharistijske susrete, osobnu molitvu, molitvu krunice i svakodnevno euharistijsko klanjanje, kao i kroz osluškivanje tišine i govora prirode, poput Marije Dominike.

alt

alt

alt

alt

Vrlo upečatljiv bio je posjet svetištu Madonna della Rochetta, starom oko 700 godina u kojemu se trenutno nalazi „pustinjak“ Corrado, koji osim što je oživotvorio uspomenu na ovo svetište svojim primjerom velike sabranosti i dubokog mira svjedočio je o svojoj burnoj prošlosti i konačno pronađenom miru u Bogu, na ovom svetom mjestu. Posebna blizina Marije Dominike osjetila se na izvoru Roverno. Dragi su bili i neplanirani susreti sa Kćerima Marije Pomoćnice koje su u Morneseu imale duhovne vježbe.

alt

alt

Euharistijskim slavljem u svetištu Marije Mazzarello završeno je ovo predivno iskustvo da bi se nastavilo u životu i svakodnevici. U ozračju iskrene zahvalnosti Gospodinu za divan primjer svetosti Marije Mazzarello koja je progovorila preko svoje obitelji, životnih događaja, svoje osobnosti, kroz susret s Isusom i Marijom rastanak je bio obogaćen smjernicama koje je Marija Dominika šapnula u srce svake djevojke.

alt

Na povratku iz Mornesea u domovinu krenulo se prema Colle don Bosco gdje su posjetili salezijanske prednovake uz kratak, ali iskren pozdrav don Bosca zaželjevši mu sretnu 200. godišnjicu rođenja koja se slavi 16. kolovoza ove godine.

alt