MARIJANSKI KONGRES U RIMU

U uvodnom interventu sudionicima kongresa obratila se Majka Yvonne Reungoat koja je ostaloga istaknula da je lijepo živjeti u zajedništvu jedne s drugima i s Marijom, kao “prave Marijine slike”, kako je željela Marija Mazzarello. Posvjedočiola je da u susretu s mnogim sestrama u svijetu osjetila sam vitalnost naše družbe usko vezanu uz kćerinski odnos s Marijom, kao što su apostolska plodnost i odgojna djelotvornost duboko povezane s majčinskom brižnošću Marije Pomoćnice, koju zazivamo s povjerenjem i ljubavlju.

Svjesne svoje odgojne i kulturološke uloge u odnosu prema novim generacijama, 217 sudionica kongresa, (predstavnice provincija pet kontinenata, redovnice drugih družbi Salezijanske obitelji, Paola Staiano predsjednica Udruženja bivših učenika/učenica KMP, Noemi Bertola, Svjetska koordinatorica salezijanaca suradnika, Pina Bellocchio, članica Vrhovnog vijeća Don Boscovih volonterki) imalo je prigodu čuti predavanja stručnjaka i profesora koji su razvili temu kćerinskog odnosa na interdisciplinaran način kroz filozofsko – antropološki, pedagoško – karizmatski, psihološki, biblijski i mariološki presjek.

U prvom dijelu kongresa, sudionice su upoznale tri vrlo značajne Kćeri Marije Pomoćnice: s. Lauru Meozzi, s. Mariju Romero i s. Nancy Pereira koje su djelovale na tri različita kontinenta i živjele kćerinski identitet kroz zrelost majčinstva iskazanu prema najmanjima i najsiromašnijima.

U petak, 27. rujna rad u radionicama produbljivao je vezu između Marije, Majke Isusove i odgojne komponente. Polazeći od kulturoloških i socioloških obilježja kontekasta iz kojih dolaze, sudionice su nastojale pronaći marijanske smjernice za pojedine sektore: formaciju, pastoral mladih, animaciju marijanskih skupina, promociju žene.

Na zaključku kongresa, u svojoj završnoj riječi, majka Yvonne Reungoat sažela je glavne misli tema predavača dajući marijanske smjernice kao nove izazove i doprinos apostolskoj plodnosti na putevima nove evangelizacije. Naglasila je da se s Marijom usuđujemo poduzeti nove puteve evangelizacije i odgoja. Marija, stručnjakinja u novim misionarskim izazovima, prati nas i pomaže nam da živimo u radosti susret s Božjom riječju i ljudima koje susrećemo, oduševljena i otvorena srca osobito prema onima ranjenima i potrebnima odgojne pozornosti.

Majka Yvonne također je pročitala poruku pape Franje povodom održavanja marijanskog kongresa koji je potaknuo sve sudionice da se u Marijinoj školi uče rasti u Kristu, kako bi mladima pomogle da mu se približe i žive puninu života u Njemu.

Uslijedio je tradicionalni blagoslov sestara iz Vrhovnog vijeća i simbolično predavanje ključa sudionicama uz zadatak da svoj život povjere Mariji, da uzmu Mariju za ruku i povedu je u svoje provincije, zajednice, skupine mladih, svima onima koje susreću na svom životnom putu.

Više o marijanskom kongresu na blogu: http://seminariomariano2013.blogspot.it/

alt

alt

alt

alt

alt

alt