Magnificat!

Već od jutra dvorište naše zajednice u Zagrebu obajsano suncem, ukrašeno balonima i dobrodošlicom iščekivalo je našu Majku. Za tu priliku stigle su i sestre iz Čabra i Rijeke, a i dvije sestre koje ne žive u Hrvatskoj. Mi, malo stado od 12 sestara, srca punih radosti iščekivale smo onu koja nam je danas središte jedinstva i na poseban način nositeljica svježine karizme. I napokon, kad je sirena automobila zatrubila u našoj maloj ulici, znale smo da uz provincijalku, s. Mojcu Šimenc i sestru zaduženu za fotografiranje, u naše dvorište ulazi Majka. Bio je to susret pun srdačnosti i topline. Ponudile smo je kruhom, solju i rakijom s otoka Korčule, i ujedinile običaje kontinenta i obale. Nakon što je po slavonskom običaju otpila gutljaj za blagoslov, u znak radosti, razbila je čašicu i tako se radost proširila na druge!
Povjerile smo je našoj nebeskoj zaštitinici, Mariji Pomoćnici, pjevajući Magnificat u našoj kapeli, a potom joj dale okušati neke specijalitete raznolikosti ponude hrvatskih jela. Divila se Majka lanenom ručniku istkanom i izvezenom ruku vrijednih žena Prigorja prije 150 godina i slasticama pripremljenim od vrijednih mama i gospođa – naših dobročiniteljica. Potom nam je posredovala bogatstvo svoje riječi i ohrabrila nas u svjedočanstvu vjere, zajedništva i radosti. Vrijeme je brzo prolazilo i kazaljka je pokazivala da se približava podne. I, eto nas u svetištu Sveta Mati Slobode gdje su nas čekali mladi koji su se, kao obično, iskazali izvrsnom pripremljenošću liturgije, a Davidias je doslovno zapalio srca svih prisutnih. Iako nije razumjela hrvatskoga jezika, osjetila je Majka veliko i pobožno srce djece, mladih, mladih obitelji, prijatelja i suradnika u traženju Boga i njegove volje dok je don Damir Stojić, mudro i nadahnuto tumačio Božju riječ i slavio otajstva spasenja. Sreću i zahvalnost toga iskustva Majka je podijelila sa svima obrativši se na kraju slavlja svim prisutnima i pozvavši ih da kao salezijanska župna zajednica i nadalje budu svjedoci ljubavi, nade i radosti! Primila je buket cvijeća od Andreje u znak dobrodošlice svih mladih. Nakon svete mise pozdravila je Majka mnoge naše suradnike, njihove obitelji, salezijance i salezijanke suradnike, djecu i mlade iz župe s Jaruna i s Knežije; Podsuseda i Rudeša; Rijeke i Čabra. Posjetila je i svima dobro znano “Jedro” i razveselila maštovitosti mladih.
Potom smo se vratile u našu zajednicu gdje nas je već čekao provincijal, don Ivan Marijanović koji se pridružio bogatom obiteljskom stolu za koji se pobrinula naša vrijedna i domišljata teta Ankica! Na kavi su nam se pridružili don Damir i don Stjepan, te smo u obiteljskom ozračju ponovno čuli Majčinu riječ koja bodri, hrabri i otvara srce. U drugom dijelu poslijepodneva razgovarale smo s Majkom o konkretnosti iskustva apostolata i života, i čule mudre savjete. I večer se brzo spustila. Zahvalile smo Gospodinu molitvom Večernje i nakon večere ispratile Majku koja se vratila u provincijalnu kuću u Ljubljanu. 
Bilo je to kratko iskustvo, ali bogato ljubavlju, obiteljskom toplinom i radošću. Imalo je okus neba jer ju je Gospodin izabrao da svim sestrama – nama 14 400 u svijetu –  bude Majka i ohrabrenje na putu svetosti!
Neka ju Gospodin blagoslovi, i neka sve što je svojom riječju, osmjehom i ljubavlju posijala u Hrvatskoj i srcima svih koji su je susreli, urodi bogatim plodovima!

Želite li pogledati filmić posjetite link:
http://www.youtube.com/watch?v=KD4S2K0SQ2Q