KMP U UKRAJINI

Uđimo u korizmu u duhu klanjanja Bogu i bratske solidarnosti sa onima koji su, u ovim vremenima, kušani siromaštvom i žestokim sukobima.”
Kćeri Marije Pomoćnice u Ukrajini žive i djeluju u Lavovu i Odesi. Brinu se za studentski dom, poučavaju u salezijanskoj školi, imaju katehezu i župske aktivnosti. Oglasile su se s nekoliko informacija o teškim danima u njihovoj zemlji, Ukrajini.
Odgovarajući na poziv Crkve i nadbiskupije u Lavovu “Molitva i post za Ukrajinu”, KMP zajedno sa studenticama organizirale su neprekinutu molitvu posebno u najkritičnijim trenutcima sukoba, čak i tijekom noći. U cijeloj Ukrajini post je vezan uz geste solidarnosti i milosrđa. Žrtve sukoba su brojne: među ubijenima mnogo je mladih, mnogo ranjenih, udovica i siročadi – među njima jedan student i profesor s Katoličkog sveučilišta.

alt

Situacija je bila i nastavlja biti teška. Nakon zadnjih sukoba i propalih pokušaja pregovaranja uspjelo se postići privremeno rješenje između ukrajinske vlade, prosvjednika, Europske unije i Rusije. Pretpostavka daljnjih događanja su: prijevremeni predsjednički izbori, državna reforma i kostituiranje nove vlade. Mnoštvo na trgu Neovisnosti, srcu Ukrajinskih prosvjeda, postali je simbol cijele Ukrajine. “Diktatura nije pala zahvaljujući političarima i diplomatima već onima koji su izašli na ulice u namjeri da zaštitite vlastite obitelji i svoju zemlju.”
Kćeri Marije Pomoćnice u Ukrajini podupiru put solidarnosti i mira, posebno molitvom, kako bi se postigao stabilan dogovor i mirno rješavanje sukoba.