U Rimu, u našoj generalnoj kući, na svetkovinu Bezgrešne, otkrivena je već dugo željena i iščekivana „prisutnost“: kip svete Marije Dominike Mazzarello. Povodom 150 godina utemeljenja Družbe, osmišljeno je „karizmatsko“ područje u vrtu koje se povezuje s muzejom u kući. Inicijativu su pokrenule sestre iz Vrhovnoga vijeća i zajednica sestara iz generalne kuće kako bi odgovorile na poziv ekološkog obraćenja kojega je u vidu rezolucije izglasao XXIV. Vrhovni sabor Družbe. Kip Majke Mazzarello koja sjedi na klupi, spremna na dijalog u jednostavnosti, bliskosti sa svima koji će se ondje zaustaviti načinio je Marco Conti (Societa’ italiana arte sacra), a Majka Chiara ugledavši ju po prvi put, rekla je:  „Riječ je o poklonu svim FMA i svim osobama koje će proći ovom našom kućom; poseban poklon u ovoj godini kada slavimo za nas tako važnu obljetnicu, za sve one koji prepoznaju u Mariji Dominiki majku, primjer žene i odgojiteljice.“ Majka Mazzarello predstavljena je u svom poznatom stavu pozornog slušanja sugovornika koji ima mogućnost sjesti pokraj nje. Lijevom rukom drži svoj križ kao podsjetnik da je Isus središte života za svaku FMA i za svakog kršćanina….

Draga Majka Mazzarello ti si uvijek s nama, podržavaš naš hod, pozivaš nas da…

Draga Majko Mazzarello danas ti želimo iskazati svoju dobrodošlicu u vrtu tvoje kuće, jer ti jesi i ostat ćeš zauvijek Majka koja nas puno voli.

Zamišljali smo te takvom, sjediš u stavu slušanja, majčinska uvijek raspoloživa za svoje kćeri ovdje blizu i one daleko, kao nekoć u Morneseu, kao u Nizzi.

Majka Chiara zatim je sjela na klupu pokraj kipa Majke Mazzarello kako bi joj povjerila sve svoje nakane. Od ovog njezinog „susreta“, od susreta svake FMA s Majkom Mazzarello, pri završetku ove jubilarne godine, rađa se budućnost Družbe, odgojnog i evangelizacijskog  poslanja u službi mladih cijeloga svijeta.

(članak i foto preuzete sa www.cgfmanet.org)