Sestre FMA iz Europe povezane su u zajedničkoj molitvi za mir. Svaki dan u 12.00 sati, molimo Zdravomarijo s litanijskim zazivom Kraljice mira, moli za nas! Sve posjetitelje naše web stranice i sve ljude dobre volje pozivamo da nam se pridruže u ovoj molitvenoj inicijativi. Dopuštajući da nam Gospodin obnovi srca mirom i trudeći se oko mira u našim međusobnim odnosima, doprinesimo miru u svijetu.

Naša Družba u Ukrajini ima 3 zajednice: u Kijevu, Lavovu i Odesi. Vrhovna majka naše Družbe, s. Chiara Cazzuola, u stalnom je kontaktu s našim sestrama. Iz Lavova sestre poručuju da su se potpuno stavile na raspolaganje za prihvat izbjeglica, posebno majki s djecom. U skloništima s ljudima mole krunicu i same kažu: “To je sada naše oružje. Molitvom uzvraćamo zahvalnost onima koji, da bi nas obranili, svakodnevno riskiraju i žrtvuju svoje živote. I zahvaljujemo Bogu za svaki novi dan života koji doživimo!“

I zajednice u Kijevu i Odesi ostale su blizu ljudima konkretno pomažući i ohrabrujući najpotrebnije.

FMA u Poljskoj, zajedno s lokalnom Crkvom i katoličkim karitativnim udruženjima, prihvaćaju izbjeglice iz Ukrajine.

Provincijalka iz Slovačke, s. Monika Skalovà, također svjedoči o prihvatu izbjeglica koje su uspjele prijeći granicu. I naše sestre prisutne su na graničnim prijelazima, pomažu u prevođenju i na poseban način skrbe za djecu koja su nakon dugog i zamornog putovanja iscrpljena. U zajedništvu sa Salezijancima koordiniraju inicijative konkretnog pružanja pomoći FMA i SDB u Ukrajini. Na Pepelnicu, osim posta na koji je pozvao i papa Franjo, organizirale su 24satno klanjanje pred Presvetim čineći tako živim lanac molitve za mir u zajedništvu sa svima onima koji mole i prikazuju.

Vrhovna majka Chiara zahvaljuje se za svaki čin solidarnosti i blizine koji izražavaju zajednice FMA i potiče sve odgojne zajednice da i dalje ostanu povezane u molitvi i u različitim izrazima solidarnosti. Poziva nas na ustrajnost u molitvi za mir, za Ukrajinu i za sva područja pogođena nemirima, u kojima FMA zajedno s ljudima doživljavaju strah, prijetnje i trpljenje.

Družba Kćeri Marije Pomoćnice ukrajinskom narodu izražava solidarnost i kroz konkretnu pomoć koja se može uplatiti na transakcijski račun naše provincije:

IBAN: SI56 020580019151137

SWIFT: LJBASI2X

S naznakom: za Ukrajino

SKLIC: 00 19-2022

Družba Hčera Marije Pomočnice

Rakovniška 21

1000 Ljubljana

Informacije: 041 244 532 (s. Mateja)

Ili preko dolje naznačenog linka:

https://www.cgfmanet.org/en/online-donations/

Više o situaciji FMA i naroda u Ukrajini možete pratiti na mrežnoj stranici naše Družbe:

https://www.cgfmanet.org/en/humanitarian-emergencies-and-campaigns/solidarity-with-ukraine/