OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posvećeni život – svjedočanstvo Kristova mira

https://ika.hkm.hr/hbk/poruka-prigodom-dana-posvecenoga-zivota-2024/

U petak, 2. veljače, u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodio je misno slavlje blagdana Svijećnice, prigodom Dana posvećenog života. Uz sudjelovanje redovnika i redovnica, te vjernika istoimene župe, slavlju su bile nazočne i naše kandidatkinje i sestre. Nadbiskup Kutleša u svojoj homiliji istaknuo je dar Bogu posvećenih osoba koje su “znak Božjega kraljevstva ovome svijetu” i to kroz tri važna izazova:
* prvi je darovati Krista svijetu po primjeru pravednoga starca Šimuna. Očima vjere Šimun je u Marijinu naručju vidio Svjetlo svijeta, Krista, rođenog da donese nadu svim narodima. I vas, drage Bogu posvećene osobe, Bog poziva da očima vjere u životima svojih suvremenika prepoznajete Božju prisutnost i njegovo djelovanje te da mnogima koji više ne pronalaze smisao u običnosti života, ukažete na Krista, novu nadu za čovjeka današnjice.
* drugi je uzeti Isusa iz Marijinih ruku i ponijeti ga u svijet. Sve bogatstvo vaših karizmi, drage Bogu posvećene osobe, očituje tu vašu temeljnu zadaću koja je sadržana u izrazu sentire cum Ecclesia – osjećati s Crkvom, a koju su vaši utemeljitelji i utemeljiteljice znali prepoznati usred podjelâ i sukobâ u Crkvi svoga vremena. Pozvani ste, draga braćo i sestre, poput tolikih velikana duhovnosti slavne prošlosti redovništva, donositi Kristovo svjetlo Crkvi i svijetu zauzetom ljubavlju.
+treći je biti vjeran karizmi utemeljitelja te je oživjeti ako drugima donosimo Isusa.
Nadbiskup Kutleša prisutne je potaknuo riječima blaženoga Alojzija Stepinca: Danas bih vas želio upozoriti na jednu pogrješku u duhovnome životu, a to je da kad čovjek prođe neki stanoviti niz godina u svome zvanju, opaža se zastoj. To je velika i teška stvar, jer je sigurno ovo pravilo: Ako čovjek ne napreduje, onda je sigurno da će nazadovati. Naprijed! Svim silama naprijed, pogotovo danas kada su tako teške prilike. Božja pomoć neće izostati niti danas, u tim teškim vremenima. Danas još manje. Što su teže prilike, veća je milost Božja.

Nakon euharistijskog slavlja slijedilo je druženje u prostorijama župe.