U mjestu Cortengo Golgi u Italiji, u blizini grada Brescie, 16. veljače 1883. rodila se Marija Troncatti. U svojoj brojnoj obitelji pod budnim okom krjeposnih roditelja i uzornih vjernika okružena ljubavlju i prihvaćanjem radosno je rasla vodeći brigu o mlađoj braći i sestrama i pomažući roditeljima u radu na poljima. Redovito je pohađala župnu katehezu i primala sakramente Euharistije i Pomirenja. U adolescentskoj dobi u noj je sazrio dubok i autentičan osjećaj za vjeru putem kojeg se otvorila za redovnički poziv. Njezinu želju za ulaskom u samostan otac nije podržavao, te je u poslušnosti njemu i župniku pričekala do svoje punoljetnosti koja se tada stjecala u 21. godini života. Uz očevu privolu kao kandidatkinja započinje svoj put posvećenja u Družbi sestara Kćeri Marije Pomoćnice te u Nizzi Monferrato 1908. godine polaže prve redovničke zavjete.
Tijekom Prvog svjetskog rata sestra Marija živi u zajednici u Varazzeu gdje se školuje za medicinsku sestru te istovremenu radi kao sestra u Crvenom križu u vojnoj bolnici. Ovo joj je iskustvo bilo od neizmjerne pomoći u dugogodišnjem misionarskom poslanju u diljem amazonskih šuma na istoku Ekvadora u Južnoj Americi.

Tijekom jedne poplave zavjetovala se da će, ostane li na životu zagovorom Marije Pomoćnice, otići u misije. Čudesno izbavljena od smrti, odlučila je napisati molbu za odlazak u misije. Tako 1922. odlazi u Ekvador među pripadnike indijanskog naroda Shuar gdje je s druge dvije sestre započela teko poslanje evangelizacije. Pratile su je opasnosti i poteškoće najrazličitijih vrsta uključujući i one od divljih životinja iz prašuma, nabujalih rijeka koje je trebalo prijeći ili pak od indijanskih koplja.

Djelatnosti gdje i danas djeluju Kćeri Marije Pomoćnice koje zovemo: „Macas“, „Don Bosco Sevilla“, „Mendez“, „Sucua“ samo su neka od „čudesa“ koja i danas cvjetaju zahvaljujući neumornom i požrtvovnom radu punom ljubavi kojeg je iza sebe ostavila sestra Marija Troncatti. Ona je bila medicinska sestra, po potrebi kirurg, ortoped i anesteziolog… ali iznad svega bila je evangelizatorica – navjestiteljica Isusa Krista i njegove ljubavi – uvijek spremna posvjedočiti vjeru, strpljivost i bratsku ljubav. Na osobit način je promicala položaj i dostojanstvo žena naroda Shuar te ta djelatnost cvate u stotinama kršćanskih obitelji koje primljene vrednote svjedoče u svojim obiteljima.

Sestra Marija Troncatti tragično je preminula u avionskoj nesreći u šumama Amazonije 25. kolovoza 1969. Pokopana je u gradu Macasu.

 

 

 

Odgovori