„Vječni grad“ za vjeronaučne olimpijce

alt

Na putu prema Vječnom Gradu u ozračju zajedništva i radosti posjetili su u Padovi svetište „našeg“ sv. Leopolda Bogdana Mandića te baziliku sv. Antuna Padovanskog. Put se nastavio prema Rimu, do hrvatske hodočasničke kuće Domus Croata gdje su sudionici putovanja bili smješteni i gdje ih je dočekala njihova voditeljica po Rimu, Anđela Jeličić.

S Papom u rukama „Boga nježnosti“

alt

Prvoga dana boravka u Rimu, olimpijci su sudjelovali na općoj audijenciji pape Franje. Neopisivo je bilo oduševljenje njegovim dolaskom među mnogobrojne hodočasnike na Trgu sv. Petra kao i oduševljenje katehezom o Crkvi u kojoj je Papa podsjetio da biti Crkva znači biti u rukama Boga nježnosti i milosrđa; da biti kršćani znači biti ljudi koji blagoslivljaju.

alt

Bio je to lijep poticaj i poziv samim olimpijcima, koji su s papinim blagoslovom nakon audijencije krenuli u posjet kulturnom i vjerskom Rimu. Prošetali su do Anđeoske tvrđave, poznatim trgovima do Konstantinova slavoluka i Rimskog foruma, zatim su posjetili Koloseum i prisjetili se ne samo povijesnog Rima, već i onih koji su u njemu, ostavši vjerni Kristu, svojim mučeništvom učvrstili temelje kršćanstva. Dojmljiv je bio i posjet najvećem Papinskom sveučilištu u Rimu, slavnoj Gregorijani, gdje su saznali da su se u tom međunarodnom učilištu, uz tolike slavne ljude – buduće kardinale i pape iz cijeloga svijeta – obrazovali i naši blaženici Alojzije Stepinac i Miroslav Bulešić. Olimpijci su imali čast posjetiti i tamošnju, najvažniju biblioteku svijeta Biblicum, u koju dolaze najveći stručnjaci Svetoga Pisma iz cijeloga svijeta.

alt

alt

Misa u katakombama

Treći dan nagradnog putovanja, uz posjet bazilici svetog Ivana Lateranskog, Crkvi svetog Križa, Konstantinovoj krstionici i crkvi u kojoj se nalazi tzv. Scala santa, posebno je bio obogaćen posjetom katakombama svetoga Kalista.

alt

Tu, na mjestu početaka kršćanstva, osim razgledavanja, mladi su sudionici nagradnog putovanja slavili misu, koju je za njih predvodio don Mili Plenković, župnik s Hvara, u suslavlju s don Tomislavom Bašićem, prefektom u Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu, također pratiteljem jedne od pobjedničkih ekipa. Prisjetivši se važnosti mjesta na kojemu se slavila misa i svetkovine Tijelova koje se toga dana slavilo, don Mili je podsjetio da bez euharistije nije moguć onakav autentičan i svet život o kakvom svjedoče katakombe. Drugi nezaboravni trenutci bili su posjet Bazilici svetoga Pavla izvan zidina i Vatikanu: Vatikanskim muzejima, Sikstinskoj kapeli, kupoli bazilike svetoga Petra i samoj bazilici, u kojoj su se olimpijci pomolili na grobovima svetih papa Ivana Pavla II. i Ivana XXIII.

alt

alt

Dan je završio posjetom Hrvatskom zavodu svetoga Jeronima, u kojemu ih je primio vicerektor zavoda o. Marko Đurin. Nakon predstavljanja povijesti zavoda, olimpijci su se upisali u knjigu posjetitelja.

Više od natjecanja

Zadnji dan putovanja, na povratku u domovinu, olimpijci su posjetili Asiz, grad svetoga Franje i “oazu mira”. Kao i uvijek na putovanjima takve vrste, bogata i duhovnim sadržajima, mladima je pozitivan i vrlo dirljiv trenutak tijekom povratka bila i podjela dojmova, doživljaja s putovanja, zadovoljstvo, radost i zahvalnost za predivno iskustvo znanja, kulture, ljepote, druženja i zajedništva. Vjeronaučna olimpijada još jednom je dokazala da je puno više od pukog natjecanja iz jednog nastavnog predmeta.

alt