U zajednici FMA u Zagrebu održan je s mladima susret na temu: „Upoznati Ukrajinu, doprinijeti miru!“ Susret je odgovor na poziv koji su Pokretu salezijanske mladeži uputili vrhovni savjetnici za Pastoral mladih, sr. Runita Borja (FMA) i don Miguel Angel Garcia Morcuende (SDB). Cilj susreta bio je omogućiti bolje razumijevanje novonastale situacije u Ukrajini s obzirom na povijesni i društveni kontekst, kao i mogućnost promišljanja o miru, pravednosti, nenasilju, razoružanju, pravima u odnosu na Socijalni nauk Crkve. Tom prigodom sestre su pozvale mons. Milana Stipića, vladiku Križevačke eparhije, a zajedno s njim na susretu ja nazočio i grkokatolički bogoslov Andrej Kuleško, porijeklom iz Ukrajine.

Na susretu su, osim sestara FMA iz zagrebačke zajednice „Sv.Josip“ sudjelovale: kandidatkinje, bivši učenici, predstavnica studentica KDS „Laura“, te mladi iz župe. Nakon uvodnog pozdrava ravnateljice s. Zrinke Majstorović i predstavljanja mons. Stipića, isti je uz prigodne fotografije objasnio povijesne temelje ukrajinske države u kojoj su se dogodila mnoga previranja da bi bila danas takva kakva je. Sudionici su osim povijesnog aspekta, imali prigodu saznati nešto i o bogatim religioznom ustrojstvu, odnosu s Rusijom, ali i o karakteristikama ukrajinskoga naroda. Prikazani video o ljepotama Ukrajine na trenutak je omogućio da se zaborave ratna razaranja kojima svakodnevno svjedočimo. Obogaćenje je bilo i vladikino posredovanje osobnog iskustva iz razdoblja studentskih dana provedenih u Ukrajini, kao i doprinos bogoslova Andreja koji je podijelio osobno iskustvo dolaska u Hrvatsku.

Nakon predavanja mladi su po skupinama razgovarali o osobnom doprinosu miru u svakodnevici. Svaka je skupina pripremila molitvenu nakanu i pitanja za mons. Stipića o Grkokatolicima općenito tj. sličnostima i razlikama u obredima, o razlozima ratne invazije na Ukrajinu s obzirom na povijesna previranja, o odnosu ukrajinske i ruske pravoslavne Crkve, o zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj. Vladika je naglasio da za mir treba odgajati, u duhu mira treba voditi dijalog i među narodima i među crkvama i među religijama. Kršćanska je perspektiva uvijek teološka i duhovna te uključuje cjelovitoga čovjeka, a čovjekov duh je upravo najbitniji za mir i za odgoj.

Susret je završio molitvom u kojoj su mladi paleći svijeće izrazili živu želju za mirom za cijelo čovječanstvo i za Božjim milosrđem, u ozračju zahvalnosti za otvorena srca onih koji se neumorno zauzimaju za mir i pomažu na prvim crtama stradaloj Ukrajini. Vladika Stipić je na kraju blagoslovio prisutne.