Dana 19. ožujka slavimo svetkovinu svetoga Josipa, zaštitnika Crkve, naše Družbe, domovine i zagrebačke zajednice FMA.

Blaženi Pio IX. proglasio ga je 8.12.1870. godine zaštitnikom cijele Crkve. Papa Franjo 2021.proglasio je posebnu godinu njemu posvećenu i u periodu od 17.11.2021. do 16.2.2022. ponudio ciklus kateheza o svetom Josipu istaknuvši da nikada, kao danas, nije potrebnije da nam sveti Josip bude potpora, oslonac i voditelj. Svojim primjerom sveti Josip, kojega je don Bosco je želio da bude zaštitnik naše Družbe, uči nas da budemo otvoreni Božjim planovima i da imamo povjerenje u Providnost. Svetkovina svetoga Josipa za nas FMA prigoda je da, zazivajući njegov zagovor, usporedimo svoj život s njegovim hodom svetosti obilježenim tišinom, prihvaćanjem Krista i poniznom raspoloživošću za Božje znakove.

Povodom 150° godišnjice utemeljenja Družbe FMA znakovito je prepoznati mnoštvo primjera aktivne prisutnosti svetoga Josipa još od samih početaka, a nalazimo ih opisane u Kronistoriji Družbe, u životu Majke Mazzarello i u životopisima prvih sestara FMA.

Jedna od njih je i blažena Magdalena Morano poznata po svojem apostolatu na Siciliji gdje je vjerno inkulturirala salezijansku karizmu i Preventivni sustav. Velika je bila njezina pobožnost prema svetom Josipu: “Njezino pouzdanje bilo je obilježeno djetinjom jednostavnošću, ali uvijek tako duboko povjerenje, kao onda kada je kipu svetoga Josipa oko vrata objesila vrećicu s kamenčićima koji su predstavljali novčani iznos u lirama kojima su sestre trebale platiti dug. To je učinila sa sigurnošću da će sveti Josip providjeti. Majka Morano znala je reći: „Sveti Josipe, misli ti!“ i ta strjelovita molitva bila je napisana na mnogim mjestima u Zavodu. Također je sastavila krunicu u čast svetomu Josipu koja se posebno molila kada su im trebale velike milosti. Za izgradnju jedne kuće nije imala ni jednog novčića., ali je imala snažno pouzdanje u Božju Providnost i u zagovor svetoga Josipa. S njegovom pomoći dovršena je gradnja te kuće, koja je jedna od najvažnijih prisutnosti na Siciliji. Pobožnost svetom Josipu proširila je na sestre i na djevojke. Nisu započinjale nijedan posao, a da ne bi prije toga zazvale pomoć i suradnju svetoga Josipa. Prozvala ga je ekonomom kuće. Jedan majstor koji je radio kod sestara svjedočio je: “Majka Morano imala je takvu vjeru da ju je znala prenijeti i nama djelatnicima. Prilikom izgradnje kapelice bez ijednoga novčića majka Morano nas je ohrabrivala da će sveti Josip misliti na to. Na naše veliko iznenađenje pozvala bi nas s vremena na vrijeme i davala potrebne novčane iznose, bez ikakvog zaduživanja i duga.

(Izvor: https://www.cgfmanet.org/)

Preuzmi: Sveti Josip i Magdalena Morano