Dragi mladi, do posljednjeg daha svog života bit ću s vama!

Dragi mladi,

ne krijem kako me prožimaju snažni osjećaji dok vam pišem posljednju poruku kao Vrhovni poglavar. Želio bih da ove moje riječi dopru do vašega srca i kažu vam kako sam vas uvijek volio i kako ću vas uvijek voljeti. Vi ste u središtu moga života, moje molitve i moga djelovanja. Moja ste radost i izvorište nadahnuća i nade za moju sadašnjost i budućnost koju mi Gospodin sprema.

Hvala vam za ljubav koju ste mi uvijek iskazivali, hvala za vaše molitve koje su mi bile potpora u teškim trenutcima moje službe. U ovome trenutku vidim vaša lica ozarena radošću života i vjere, ali i zabrinutošću za nesigurnu budućnost. Dijelio sam s vama nade i brige koje sam čitao u vašim očima. Kroz ovih 12 godina, u kojima sam imao lijepu ulogu biti don Boscov nasljednik, živjeli smo skupa nezaboravne trenutke kao što su Svjetski dani mladih u Sydneyu, Madridu, Rio de Janeiru; različiti provincijalni susreti Pokreta salezijanske mladeži; susreti na Colle don Bosco i drugdje. Ti trenutci su bili snažna iskustva Duha, zajedništva, salezijanske duhovnosti, razmjene i bratstva koji su nam pomogli rasti u ljubavi prema Isusu, Crkvi i Don Boscu.

Hvala vam, dragi mladi, za vašu prisutnost koja je bila objava Božje ljubavi, hvala za svježinu i entuzijazam koji ste prenosili u tim susretima, hvala vam za radost koju ste unijeli u moje srce. I dalje ću vas voljeti očinskim srcem i radi toga vas pozivam da gledate s nadom u svoju budućnost. Bog nas nikada ne napušta i daje nam velike znakove svoje ljubavi.

Papa Franjo, znak Božje ljubavi za svoju Crkvu

S velikom radošću i uz divljenje mnogi, svjedočimo danas najavi novog proljeća za Crkvu i za svijet. Navjestitelji propasti koji su obznanjivali nestanak Crkve, i ovaj puta će ostati razočarani. To novo proljeće Crkve, koje je dar Duha Svetoga, dobilo je u papi Franji svoje lice i srce. Njegova poniznost, jednostavnost i osmjeh govore o njegovom nutarnjem životu. On je čovjek koji je snažno usredotočen prema jednom žarištu i tu usredotočenost svjedoči svojim ponašanjem, stavovima i mislima. To žarište je Isus Krist kojega uvijek doživljava kao Riječ Boga koji je dobrota, nježnost i samo milosrđe.

alt

Snažan dojam ostavlja na nas ovaj papa svojom dražesnom, a u isto vrijeme stamenom osobnošću, čvrsto naslonjen na snažan oslonac prema kojemu je usmjerena sva njegova moralna snaga, sloboda izričaja i djelovanja te proročko nadahnuće. Ono što objedinjuje oko sebe čitavu njegovu osobnost, u isto je vrijeme njegov veliki san i projekt širokih razmjera.

Koji je to san koji je tako zaokupio papu Franju i koji zadivljuje i privlači tolike mlade? Papa Franjo sanja Crkvu slobodnu od jeftine duhovnosti, slobodnu od napasti da se zatvori u svoje institucije, slobodnu od napasti da postane gospodska crkva zatvorena sama u sebe, slobodnu osobito od klerikalizma i od toga da postane isključivo muška crkva. Papa sanja Crkvu koja se utjelovljuje u ovome svijetu i koja se odražava u najsiromašnijima i u onima koji pate. Papa sanja Crkvu kao dom otvoren svim ljudima. U njegovom srcu živi velika želja da Crkva prihvaća svakoga, bez obzira na različitost kultura, rasa, tradicija i vjeroispovijesti. Papa želi Crkvu koja će izaći na ulice i tamo evangelizirati i služiti dopirući sve do onih koji žive na geografskim, kulturnim i egzistencijalnim periferijama društva. Papa sanja siromašnu Crkvu koja će se prvenstveno zauzimati za siromašne i biti njihov glasnogovornik te tako nadići sebičnu ravnodušnost onih koji posjeduju dobra a nisu ih spremni dijeliti. Papa sanja Crkvu koja će pokazati odgovarajuću pozornost prema ženama bez kojih, sama Crkva, riskira postati sterilna.

Papa Franjo s iskrenom predanošću živi ovaj svoj san koji nosi u srcu i za koji bi želio da ga svi vjernici, osobito mladi, žive s istom gorljivošću i misionarskom zauzetošću. Vi mladi ste nezaobilazni protagonisti ovoga novog proljeća Crkve. Kako biste nadjačali kulturu koja vas doživljava kao „suvišak“ i ostavlja vas po strani ne omogućujući vam nikakvu budućnost, trebate zapaliti u vašim srcima „vatru“ novoga zanosa i biti spremni založiti sve svoje snaga pa i sam život; zauzimajte se za plemenite ciljeve koji su pozitivni i koji u sebi nose visoke moralne vrijednosti za koje vrijedi založiti čitav svoj život. To od vas traži papa, to od vas traži don Bosco, to od vas tražim ja u ovoj mojoj posljednjoj poruci koju vam ostavljam kao duhovni testament da ju ljubomorno čuvate u svome srcu i da ju ostvarite u vašem životu.

Vaša mladost je dar koji trebate pokloniti drugima

Ovih godina sam vas pozivao da prihvatite svoju mladost kao najvrjedniji dar i da vaš život usmjerite prema nekom pozivu. Na licima mnogih koje sam susretao primjećivao sam traganje i veliku želju za srećom što ste i očitovali u trenutcima radosti i slavlja. Kršćanska vjera je odgovor na tu vašu želju jer je ona nagovještaj iskonske sreće koja nam je obećana i koja ima svoje ostvarenje u „životu vječnom“.

alt

Zahvatiti u salezijansku duhovnost znači ući u don Boscovo srce, gdje zauzetost i radost idu ruku pod ruku i gdje su svetost i radost nerazdvojive stvarnosti. Na samom početku moje službe predložio sam vam hod u jednostavnoj, radosnoj i staloženoj svetosti. Salezijanska mladenačka duhovnost želi vas dovesti do susreta s Isusom Kristom kako biste s njim uspostavili odnos prijateljstva i povjerenja. Uvijek sam vam govorio da je Crkva mjesto koje je izabrao i ponudio Isus za susret s njim i za slušanje njegove Riječi. Njegova nenametljiva prisutnost kadra je potaknuti vas u vašoj slobodi da odgajate vašu pamet, srce i volju. Njemu je dostatan jedan mali znak vašega povjerenja da vam uzvrati sa svom nježnošću: “Dođite i budite sa mnom, vi koji ste žedni sreće i gladni lijepih i pravih stvari koje su kadre hraniti život. Dođite, vi koji ste umorni, obeshrabreni, potišteni. Dođite vi koji trpite bol na svome tijelu, duši ili dubini svoga srca“.

Osluškujte, dragi mladi, njegove riječi koje lagano prodiru u vas donoseći vam utjehu. One u Euharistiji postaju krv koja vam daje novi život i tijelo koje postaje dio vašega tijela. Taj novi život hrani se molitvom, zajedništvom i služenjem. Taj novi život postaje poziv, poslanje, vjerno predanje i apsolutna raspoloživost za druge. Osluškujte iskren poziv pape Franje cijeloj Crkvi: „Iziđimo, iziđimo i ponudimo svima život u Isusu Kristu!“ Kako ostati gluh na taj poziv? Taj poziv sadrži u sebi svu snagu i žar onoga don Boscova „Da mihi animas!“ Vaša mladenačka velikodušnost mora se trgnuti i ustreptati na ovaj poziv, napuštajući onu sramežljivu vjeru koja je punu strahova i nedostatnog žara za svjedočenje.

Vi ste pozvani živjeti vjeru koja se očituje kao proroštvo, kao sigurnost da vas Bog ljubi do te mjere da vam on postane jedina sigurnost. Samo s njim možete ući u svaki rizik sigurni da vas ništa i nitko neće prestrašiti, da nećete biti uvjetovani drugačijim pogledima na svijet i da se nećete zadovoljiti prosječnim životom.

Papa Franjo poziva vas mlade da krenete bez straha služiti svijetu pružajući mu na dar Kristovo Evanđelje. Uvjeren je kako ste vi mladi stvarna mogućnost koja može promijeniti svijet, jer Isus Uskrsli je s vama, svaki dan, do svršetka svijeta, i on čini sve novo: „Autentična vjera uvijek podrazumijeva duboku želju promijeniti svijet, promijeniti vrijednosti, ostaviti poslije nas na ovoj zemlji nešto bolje od onoga što smo zatekli“ (EG, 183).

Dragi mladi,

Opraštajući se s vama povjeravam vam ove riječi koje proizlaze iz moga očinskog srca. Uvijek sam vas volio i uvijek ću vas voljeti preporučujući vas svaki dan svojem i vašem prijatelju Isusu. Zato osjećam kako mogu izreći one don Boscove riječi kao svoje: „Dragi moji mladi, do posljednjeg daha svojega života bit ću s vama“. Molim vas za dar vaše molitve kako bih mogao nastaviti služiti Crkvi i Salezijanskoj obitelji vjerno i s ljubavlju.
alt

Povjeravam vas Mariji, našoj pomoćnici, uzoru dosljedne i cjelovite svetosti, zvijezdi nove evangelizacije. Neka vas uvijek prati nježno kao Majka u svim trenutcima vašega života. Neka vam pomogne svjedočiti zajedništvo, služenje, gorljivu i darežljivu vjeru, pravednost i ljubav prema siromašnima, kako bi radost Evanđelja stigla do svih mladih i kako bi njegovo svjetlo doprlo do svih periferija našega društva.

Uvijek vaš,

don Pascual Chávez V. sdb

Vrhovni poglavar

Valdocco, 31. siječnja 2014.